Kako plaćati digitalno a ostati anoniman? – Bankar.rs
FinTechINOVACIJEMobilna placanjaSVE VESTI

Kako plaćati digitalno a ostati anoniman?

Evropska centralna banka (ECB) namerava da počne izdavanje vaučera za planirani digitalni evro kako bi se osigurala privatnost korisnika.

Načini digitalnog plaćanja, koji su sve zastupljeniji praktični su, ali anonimnost daje samo gotovina.

S digitalnim evrom, ECB će pokušati naprviti akt uravnoteženja kako bi se oboje našlo pod jednim krovom.

Za razliku od gotovine, kada plaćate kreditnom karticom ili aplikacijom svaku transakciju možete pratiti: gde ste kupiti bocu džina noću na benzinskoj stanici, da li ste kupiti cigarete ili koliko često u apoteci nabavljate lekove protiv bolova.

Iz toga algoritmi stvaraju profile rizika koji mogu upotrebljeni od drugih.

Da bi to eliminisala ECB je predložila uvođenje takozvanih “vaučera za anonimnost”, koji bi se izdavali kao neka vrsta posebne valute u kontekstu digitalne valute i trebali bi da garantuju anonimnost plaćanja.

Model funkcioniše ovako: ako osoba X želi prebaciti novac na osobu Y, posrednik, tj. banka, digitalnim novčanim jedinicama prilaže vaučer koji je izdala agencija za borbu protiv pranja novca (tek treba da se uspostavi), a iznos prenosi drugoj banci. U ovom slučaju, vlasti ne bi znale svrhu. Međutim, preduslov je da primalac ove kupone takođe koristi u transakciji. Broj ovih bonova bio bi ograničen.

Digitalna valuta, o kojoj se raspravlja pod ključnom reči “E-Evro”, trebalo bi da radi na kriptografski osiguranoj blockchain platformi, slično kao Bitcoin.

Ovim konceptom monetarne vlasti žele sačuvati malo slobode u digitalnim pravnim transakcijama.
“Sve veća digitalizacija ekonomije predstavlja veliki izazov za platni sistem, koji zahteva ravnotežu između određenog stepena privatnosti u elektronskom plaćanju i poštovanja regulatornih zahteva za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma”, navodi se u dokumentu ECB-a.

Ideja nije nova. Kineska centralna banka takođe želi određenu anonimnost u planiranoj digitalnoj valuti, pri čemu “kontrolisana anonimnost”, koja se spominje u medijskim izveštajima, sugeriše viši nivo nadzora. Blockchain, ma koliko decentralizovan, suprotnost je anonimnosti, jer beleži svaku transakciju, prenosi Indikator.

Kanadski ekonomista i matematičar Darell Dufie, koji predaje na Univerzitetu Stanford i međunarodno je priznat stručnjak za digitalne valute, kaže:

“Vaučeri ne dopuštaju potpunu anonimnost s obzirom na to da je njihov broj ograničen. Velike transakcije sigurno bi provjerile vlasti za sprječavanje pranja novca. Za manje transakcije postavlja se pitanje povjerenja i cyber prijetnji. Ako vjerujete vlastima da, recimo, nemaju vrata za tajne službe, ostaje zabrinutost da bi kriminalci mogli hakovati podatke o transakciji”, rekao je Duffie.

Zvuči pomalo nostalgično, ali novac je možda najsnažnija i najsigurnija tehnologija protiv upada u privatnost. Barem se anonimnost plaćanja može sačuvati.

Tags
Back to top button