Dojče banka zabeležila neto gubitak od 5,3 milijarde evra u 2019. godini – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Dojče banka zabeležila neto gubitak od 5,3 milijarde evra u 2019. godini

Dojče Bank je danas objavila celogodišnji neto gubitak od 5,3 milijarde evra (5,8 milijardi USD) usred ogromnog projekta transformacije.

Prema anketi Rojtersa analitičari su očekivali gubitak od 5,1 milijardu evra za godinu, dok je neto gubitak u četvrtom tromesečju iznosio 1,5 milijardi evra u odnosu na očekivanja od milijardu evra.

Nemačka banka najavila je u julu prošle godine da će se povući iz svojih operacija globalne prodaje i trgovanja akcijama, smanjiti svoju investicionu bankarsku oblast i smanjiti 18.000 radnih mesta u pokušaju da do 2022. godine umanji prilagođenu bazu troškova.

Koeficijent zajedničkog kapitala 1 (CET1) banke dostigao je 13,6%, nepromenjen u odnosu na četvrti kvartal 2018. i porast od 13,4% u prethodnom tromesečju.

Glavni finansijski direktor Dojče Banke, Džejms von Moltke, rekao je za CNBC da je banka zadovoljna zamahom koji je viđen u četvrtom tromesečju tokom rane faze restrukturiranja.

U svom izveštaju o zaradi, Dojče Bank je navela da je celogodišnji neto gubitak „u potpunosti vođen efektima transformacije“.

Generalni direktor, Kristian Seving rekao je u saopštenju da omjer CET1, stabilizacija prihoda i „troškovna disciplina“ znači da je banka uverena da može finansirati tranziciju vlastitim resursima i „vratiti se u rast“.

Banka je 2,6 milijardi evra gubitaka pre oporezivanja pripisala apsorpciji troškova transformacije u iznosu od 1,1 milijarde evra, umanjenju goodvilla od jedne milijarde evra i troškovima restrukturiranja i otpremnina u iznosu od 805 miliona evra. Potpuni gubitak tokom godine dodatno je uključivao odloženo prilagođavanje procene poreske imovine u vezi sa transformacijom u iznosu od 2,8 milijardi evra.

Prihodi od prodaje i prihodi od prodaje sa fiksnim prihodom i valutom (FIC) doneli su provizorni povratak u četvrtom tromesečju, zabeleživši prihode od 1,2 milijarde evra, što je 31% više.

Tags
Back to top button