Bankar.rs istražuje: Evo zašto dinar miruje čitav januar bez intervencija centralne banke – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Bankar.rs istražuje: Evo zašto dinar miruje čitav januar bez intervencija centralne banke

Iako dinar maltene po pravilu jača, odnosno slabi u odnosu na evro krajem i početkom godine zbog uticaja više sezonskih faktora, čitav januar domaća valuta je stabilna bez ijedne intervencije Narodne banke Srbije. Za Bankar.rs u centralnoj banci objašnjavaju šta je dovelo do ove situacije.

Primera radi, u decembru 2019, samo u jednom danu (13. januara) centralna banka je kupila 45 miliona evra na međunarodnom bankarskom tržištu kako bi ublažila dnevne oscilacije. No, od početka godine do danas nije bilo niti jedne intervencije, a kurs dinara stoji “zakucan” na nivou od oko 117 dinara.

Ekonomista Miladin Kovačević kaže da najverovatnije krajem 2019. godine nije bilo priliva deviza kao prethodnih godina.

“Tako da nema pritiska od strane ponude deviza na finansijskom tržištu. Istovremeno, sigurno utiču i određene mere Narodne banke koja je razvila strateški instrument kako bi se sprečavali takozvani udari na finansijskom tržištu”, ocenjuje Kovačević za Bnakar.rs.

Kako objašnjavaju u Narodnoj banci, od početka godine kretanja na domaćem deviznom tržištu su uravnotežena i relativno stabilna, kakva su bila, kako kažu, i u prethodnom periodu.

“Kao što je i očekivano, tokom januara ove godine beleži se uobičajeni rast tražnje za devizama pojedinih preduzeća, uvoznika energenata. Međutim, istovremeno se beleži i pojačana ponuda deviza, pre svega od strane domaćih preduzeća koja su i u prethodnim mesecima ostvarivala priliv deviza, uglavnom po osnovu izvoza i stranih direktnih investicija, i na taj način doprinosila uravnoteženom odnosu ponude i tražnje za devizama, a u pojedinim periodima i pritiscima na jačanje dinara”, navode u NBS za Bankar.rs.

Napominju da će Narodna banka Srbije nastaviti da prati i analizira sve relevantne faktore koji utiču na kretanja na domaćem deviznom tržištu i da, po potrebi, reaguje na obe strane, kupovinom ili prodajom deviza, radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru, kao i radi očuvanja stabilnosti cena i finansijskog sistema i održavanja adekvatnog nivoa deviznih rezervi.

Centralna banka podseća i da će ubuduće, radi usklađivanja sa uobičajenom praksom većine centralnih banaka u svetu, i zadržavajući visok nivo transparentnosti u svom radu, podatke o svojim aktivnostima na deviznom tržištu objavljivati na mesečnom nivou redovnim saopštenjem o Stanju deviznih rezervi i kretanjima na međubankarskom deviznom tržištu.

Tags
Back to top button