Slučaj Rajfajzen banke u Hrvatskoj: Ostavka zbog „pritiska na Ustavni sud“ ili lobiranja? – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Slučaj Rajfajzen banke u Hrvatskoj: Ostavka zbog „pritiska na Ustavni sud“ ili lobiranja?

Hrvatska javnost danima je zaokupljena slučajem tamošnje Rajfajzen banke, koja je od PR agencija zatražila nedopuštenu uslugu pritiska na Ustavni sud u slučaju švajcarskog franka.

Potezom banke, čini se, nije bila zatečena samo hrvatska javnost nego je njome razočaran i austrijski vlasnik, a prilično veliku začuđenost pokazao je i regulator, Hrvatska narodna banka, piše tamošnji portal Novac.hr.

Iako je do juče izgledalo da razrešenja nema na vidiku, razvoj događaja je za kratko vreme naglo promenio tok.

Naime, predsednik Uprave Rajfajzen banke u Hrvatskoj Michael Müller, podneo je neopozivu ostavku na vlastiti zahtev.

Na ovaj potez, kako piše Poslovni dnevnik, odlučio se zbog negativne percepcije javnosti oko pozivnog konkursa za odabir PR agencije, navodi se u saopštenju.

„Svestan sam snažnog negativnog utiska koji je nastao oko Rajfajzen  banke i njenog menadžmenta i naglašavam kako predmetni dokument ni na koji način ne odražava nameru menadžmenta banke. Kao profesionalni menadžer, odlučio sam odstupiti sa svoje pozicije kako bih sprečio dalju reputacijsku štetu banci“, zaključio je Müller.

A šta se u stvari dogodilo?

Kada je na adrese većeg broja PR agencija uputila interni poziv u kojem traži usluge kriznog komuniciranja u slučaju kredita u švajcarcima, pri čemu bi jedan od zadataka bio “vršenje pritiska na Ustavni sud i druge sudove u Hrvatskoj”, Rajfajzen banka verovatno nije slutila šta bi tu moglo biti sporno.

Ali jedna od agencija o tome je obavestila medije (priču je objavio Index).

Iako u banci ističu da su tražena isključivo rešenja koja sadrže legitimne postupke, u samom pozivu jasno se koristi reči “pritisak” i Ustavni sud, a prema hrvatskim i međunarodnim zakonima zabranjen je bilo kakav pritisak na pravosuđe.

Iako banka na kraju, čini se, nije sklopila ugovor u kojem pobrojane aktivnosti uključuju i pritisak na Ustavni sud, u komunikacijskim krugovima se može čuti da bi sporna vrsta posla zapravo spadala u lobiranje, uobičajenu delatnost u mnogim zemljama, a koja u Hrvatskoj zakonski nije regulisana, piše Novac.hr.

Ankica Mamić iz agencije za komunikacije IMC kaže da je RBA u svom pozivu odabrala pogrešne reči, ali sam bi se posao svodio na lobiranje. “Kako Hrvatska nema zakon o lobiranju, trebalo bi ga hitno doneti. Nije neuobičajeno da se PR agencije time bave, naprotiv, ali to mora imati zakonsku utemeljenost. Onaj ko je raspisao konkurs napravio je loš posao”.

Pozivom RBA neugodno je bio iznenađen i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, koji ga smatra “potpuno neprimerenim” a Centralna banka je najavila da će hitno sprovesti nadzor u toj banci i preduzeti potrebne mere.

Izvor: BIZLife/hrvatski mediji

Tags
Back to top button