Banke u evrozoni povećale neto prihode od kamata u trećem kvartalu – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Banke u evrozoni povećale neto prihode od kamata u trećem kvartalu

Banke u evrozoni ostvarile su veće neto kamatne prihode u trećem kvartalu 2019. godine u odnosu na isto razdoblje godine ranije uprkos prigovorima da im negativne kamatne stope centralne banke nagrizaju glavni izvor prihoda, pokazuju podaci Evropske centralne banke (ECB).

U septembru prošle godine ECB je dodatno spustila negativne kamatne stope na depozite banaka, na minus 0,5 odsto, tvrdeći da su banke zapravo neto dobitnici politike ultraniskih kamatnih stopa budući da veći obim kreditiranja više nego anulira nepovoljan uticaj niskih kamatnih stopa.

Upozoravali su da prigovori o niskim kamatnim stopama odvraćaju pažnju od zastarelih poslovnih modela banaka koji su već dugo značajan uzrok niske dobiti. Niska profitabilnost spada među najveće rizike za ekonomiju evrozone, naglašavaju u ECB-u.

Podaci objavljeni u sredu potkrepljuju njihove tvrdnje, pokazujući da su najveće banke evrozoni, čije poslovanje ECB nadzire, u trećem tromesečju ostvarile 4,37 odsto veće neto kamatne prihode nego u istom razdoblju godinu ranije, od 202,9 milijardi evra.

Ukupni prihodi banaka takođe su porasli dok im je neto dobit smanjena u odnosu na godinu ranije, za osam odsto, zbog kontinuiranog rasta troškova i skoka rezervacija za rizike, pokazali su podaci ECB-a, objavljeni u sredu.

Najlošije rezultate beležile su nemačke banke, izjednačivši se u ukupnoj neto dobiti sa onima u Grčkoj, manjoj ekonomiji koja se proteklih godina jedva spasila od kolapsa uz podršku tri evropska paketa zajmova.

Ukupni povrat od kapitala (RoE) u nemačkim bankama iznosio je u trećem kvartalu 2019. svega 0,4 odsto, što znači da nisu zaradile ni za trošak uloženog kapitala, iako je njihova kapitalizacija za sada dobra.

Banke u Španiji i Italiji bile su proteklih godina na glasu kao kandidati za spašavanje ali su u trećem tromesečju ostvarile povrat od preko sedam odsto, što je među najvišima u evrozoni.

Ukupni (RoE) banaka u evrozoni pao je u trećem kvartalu na najniži nivo u tri godine, od 5,83 odsto, sa 6,85 posto godinu dana ranije.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button