U kupovinu uskoro bez novčanika, stiže nov sistem plaćanja – Bankar.rs
Mobilna placanjaSLIDERSVE VESTI

U kupovinu uskoro bez novčanika, stiže nov sistem plaćanja

Građani Srbije uskoro će moći među prvima u Evropi da plate robu skenirajući pametnim telefonima kju-ar kod (QR code) sa proizvoda.

“Reč je o nečemu što je i za Evropsku uniju praktično tek u planu, dok naša zemlja na ovom sistemu plaćanja uveliko radi”, ističe Dragana Stanić, viceguverner NBS.

Kada je reč o sigurnosti ovog tipa plaćanja, ustanovljena su pravila šta tačno treba da sadrži kju-ar kod i ceo sistem oslanja se na iskustva, praksu, domaće i međunarodne zakone. Svakoj državi je u interesu da ima što manje gotovine jer upotreba keša, osim rizika da bude ukraden, zahteva skupe procedure čuvanja, transporta i skladištenja.

Nacionalna strategija Republike Srbije za mala plaćanja 2019-2024, između ostalog, predviđa duplo veći rast elektronskog i mobilnog bankarstva u zemlji.

“U Kini već odavno sve možete da uradite preko telefona. Kada recimo rentirate auto, sve to činite preko aplikacije, samo dođete na dogovorenu lokaciju i kola vas čekaju. Sa druge strane manje novca u opticaju kod nas NBS-u pravi veliku uštedu. Ipak moramo urediti još neke stvari, ubrzati sva plaćanja i NBS bi trebalo racionalnije da koristi devize. Kod nas da prebacite novce sa jednog na drugi devizni račun u bankama je skupo, zbog čega građani dižu pare, stavljaju ih u torbu i nose u drugu banku. Bilo bi dobro i da se olakša i promet između suseda sa kojima imamo jako veliku trgovinsku razmenu i koji imaju druge valute”, nastavio je Kovačević.

U Srbiji se svakog meseca izda najmanje 15 miliona računa, za struju, telefon, infostan i druge usluge koje građani plaćaju. Plaćanje telefonom, odnosno skeniranjem kju-ar koda, samo je jedan od načina da se izbegne dugo stajanje u redovima pre šalterima. Broj plaćanja karticama na internetu u prošloj godini bio je devet miliona u Srbiji, što je za milion više u odnosu na 2018. godinu. Najviše plaćanja bilo je na domaćim sajtovima, odnosno u onlajn prodavnicama, oko 4,7 miliona.

Kada je reč o bezgotovinskom plaćanju, za samo godinu dana, od sredine 2018. do polovine prošle godine, uvećan je broj pos-terminala za 13 odsto, odnosno za oko 10.000. Vlade mnogih zemalja u zapadnoj Evropi donose zakone kojima se gotovina skoro u potpunosti isključuje iz opticaja, navodi Blic.

Tags
Back to top button