Ljajić: Dnevno gubimo milion i 39.000 evra zbog taksi – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Ljajić: Dnevno gubimo milion i 39.000 evra zbog taksi

Srpska privreda dnevno gubi milion i 39.000 evra zbog taksi koje je uvela Priština, kaže potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić, ističući da je najviše izgubila domaća prehrambena industrija jer su naše kompanije gotovo potpuno istisnute sa Kosova i Metohije u ovom periodu.

“Za skoro 14 meseci trajanja taksi, na teritoriju Kosmeta otpremljeno je manje robe iz centralne Srbije u vrednosti od 435 miliona evra, u odnosu na isti period pre uvođenja taksa”, rekao je Ljajić za “Novosti”, navodeći da su poziciju naših kompanija zauzele kompanije iz Grčke, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Turske i Severne Makedonije.

Ljajić je rekao i da je bez EU, SAD, Kine i Rusije, kao stalnih članica Saveta bezbednosti UN, teško očekivati održivo rešenje za KiM i ocenio da će neka vrsta “Dejtona” biti potrebna kad god ovo pitanje dođe na dnevni red.

On je kazao da svako rešenje za KiM deluje kao utopističko, iz nekoliko razloga, od kojih je prvi to što još nema nove vlade u Prištini i što je u ovom trenutku teško reći “da li smo bliže novim izborima ili novoj vladi”.

“Kao drugo, po izjavama glavnih političkih aktera iz Prištine ne vidi se ni minimum spremnosti za bilo koju vrstu kompromisa, što prilično dezavuiše sam proces dijaloga. Treće, međunarodna zajednica u ovom trenutku deluje kao da ne zna ni šta će sa sobom, a kamoli da se ozbiljnije bavi rešavanjem kosovskog pitanja”, navodi Ljajić.

Tags
Back to top button