Srbija će u narednih 20 godina vraćati 1,9 milijardi evra dugova nekadašnje SFRJ – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Srbija će u narednih 20 godina vraćati 1,9 milijardi evra dugova nekadašnje SFRJ

Krediti podignuti u staroj državi, Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, od kojih su finansirani putevi i industrijski kapaciteti, još su na spisku naših obaveza. Tokom ove godine Srbija će po osnovu glavnice i kamate na ove zajmove dati 241,64 miliona evra. Rate nekim od ovih kreditora plaćaćemo do 2041. godine.

Po osnovu kredita odobrenih u periodu bivše SFRJ, Srbija, prema stanju poslednjeg dana prošle godine, duguje još ukupno 1,9 milijardi evra. Država ima obaveze prema Svetskoj banci, Pariskom klubu poverilaca, Slovačkoj Republici i Kuvajtu. Reč je o zajmovima koje je SFRJ uzimala tokom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina. Zaključno sa 1983. kada su prvi put reprogramirani. Nakon otpisa dela potraživanja Pariskog i Londonskog kluba, Srbiji je ostalo da otplati 6,4 milijarde dolara.

Danas se ubedljivo najviše duguje Pariskom klubu – puna milijarda evra, Svetskoj banci 652,74 miliona evra, Kuvajtu 251,41 milion evra i Slovačkoj – 6,43 miliona evra. Ovaj poslednji otplatićemo tokom 2020. godine.

“Dug prema navedenim poveriocima Republika Srbija otplaćivaće zaključno sa 2041. godinom, i to Svetskoj banci do 2031, Pariskom klubu poverilaca do 2041, Slovačkoj u 2020. godini i Kuvajtu do 2034. godine”, objašnjavaju u NBS.

Dugovanja prema navedenim poveriocima nastala su u godinama koje su prethodile prvom reprogramu dugova iz 1983. Sredstva dobijena od tih poverilaca korišćena su za infrastrukturne projekte, kao i za potrebe privrede – izgradnju industrijskih kapaciteta, poljoprivredu, elektroprivredu, vodoprivredu, šumarstvo, saobraćaj.

Srbija je svoje obaveze iz perioda bivše SFRJ reprogramirala počev od 2002. godine, i od tada blagovremeno servisira te obaveze prema redovnim planovima otplate. Deceniju pre toga, od 1992. godine do 2002. država nije otplaćivala te dugove.

Izvor: Novosti

Tags
Back to top button