Cena kubika drva 5.000 dinara, od jeseni poskupljenje – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Cena kubika drva 5.000 dinara, od jeseni poskupljenje

Oni koji se sada odluče da obezbede ogrev za zimu proći će jeftinije, jer prodavci već najavljuju povećanje cena do jeseni.

Cena peleta na stovarištima sada je od 32.000 do 37.000 dinara po toni, dok se u unutrašnjosti kubik drva može naći već od 5.000 dinara, ali „pored puta“.

„Ogrev odnosno drva sam obezbedila pre dve nedelje, uzeli smo bukvu, bagrem, cer, sve zajedno promešano i kubik smo platili 60 evra zato što smo hteli da nam prodavac doveze ispred kuće i da istovari sa svojim radnikom. Međutim, da smo imali sa čim da ih dovezemo, odnosno da smo ih kupili na terenu, rekao nam je da bi nas to koštalo jeftinije i da tada kubik ide od 5.000 dinara pa naviše“, priča Leskovčanka, koja inače svake godine krajem avgusta nabavlja drva za ogrev jer su tada jeftinija, piše B92.

Takođe, mnogi građani na društvenim mrežama dele oglase kako za kupovinu tako i za prodaju drva.

Sudeći po oglasima i ponudama cene su zaista raznolike i uglavnom zavise od mesta i kvaliteta drveta.

Tako na primer u mnogim ponudama kupaca kubik bukve i klena košta od 7.000 do 8.000 dinara ako vam je prodavac doveze na određenu adresu.

Takođe, cena bagrema se kreće od 7.000 dinara, dok metar iscepanih drva košta do 10.000 dinara u unutrašnjosti, ali i Beogradu.

Ipak, prodavci kažu da se mnogi građani odlučuju i za jeftinije varijante, odnosno da kupe drva na terenu.

„Tu praksu su češće počeli da primenjuju od prošle godine kada je kubik drva koštao čak 100 evra, ali ove godine su cene pale za duplo u skoro svim mestima. U Beogradu i Vojvodini su cene malo veće, ali su u suštini niže nego prošle godine. S obzirom na to da je velika potražnja za ogrevnim drvetom, a cena goriva skače, postoji mogućnost da će cene otići gore kako se približava jesen“, kaže prodavac drva S. M. iz okoline Leskovca.

B92

Tags
Back to top button