EBRD tokom prošle godine u Srbiji investirala 516 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

EBRD tokom prošle godine u Srbiji investirala 516 miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je saopštila da je 2019. godine u Srbiji investirala rekordnih 516 miliona evra, čime je povećala podršku privatnom sektoru i “zelenoj ekonomiji”.

EBRD je potpisala više od 20 novih projekata tokom protekle godine i registrovala najveći obim ulaganja u Srbiji od kada je ona 2001. godine postala članica EBRD, piše u saopštenju.

“Prezadovoljni smo postignutim rezultatima”, izjavila je direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai.

Istakla je da je ta banka predvodila finansiranje, sa 72,25 miliona evra, prvog javno-privatnog partnerstva u regionu za projekat infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine – rekonstrukciju gradske deponije smeća Beograda u Vinči, koja će biti izgrađena u skladu sa standardima Evropske unije.

Podsticanje konkurentnosti privatnog sektora, podržavanje ekoloških i infrastrukturnih projekata i investicija u energetsku efikasnost i čistu energiju ostaju ključni prioriteti EBRD u Srbiji.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji sa uloženih 5,6 milijardi evra u 255 projekata. EBRD podržava razvoj privatnog sektora i “prelazak na zelenu ekonomiju”, kao i ulaganje u infrastrukturu za poboljšanje konkurentnosti privatnog sektora i jačanje povezanosti unutar regiona Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju te banke.

Tags
Back to top button