Od države bespovratno možete dobiti i do 70 odsto sredstava, a do povoljnih sredstava može se na četiri načina – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Od države bespovratno možete dobiti i do 70 odsto sredstava, a do povoljnih sredstava može se na četiri načina

Mladi preduzetnici koji odlučuju da pokrenu biznis, ali i iskusniji privrednici koji planiraju dalji razvoj i rast svojih firmi, najčešće kao jedan od glavnih izazova u poslovanju ističu manjak finansija. Rizik bankarskih pozajmica često ih odvraća od investiranja na ovaj način, ali zato država koja kroz svoje programe trenutno iz četiri izvora nudi podršku privredi. Neki od konkursa omogućavaju čak i do 70 odsto bespovratnih sredstava za projekte unapređenja poslovanja, digitalne transformacije, saradnju nauke i privrede, zapošljavanje osoba sa invaliditetom…

Otvorene pozive trenutno imaju Razvojna agencija Srbije, Fond za razvoj, Fond za inovativnu delatnost, kao i Nacionalna služba za zapošljavanje, prenosi Blic.

Razvojna agencija Srbije

Razvojna agencija Srbije ima otvoren javni poziv za Program podrške digitalnoj transformaciji mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP). Uslov za učešće u programu je da su preduzeća registrovana u APR-u najmanje dve godine, da su izmirila sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa i da imaju izrađenu Strategiju digitalne trasnformacije od strane sertifikovanog konsultanta.

Ukupan budžet Programa je 70 miliona dinara, a svaki korisnik može dobiti maksimalno 600.000 dinara. Sredstva se odobravaju kao sufinansiranje u visini do 50 odsto iznosa opravdanih troškova bez PDV-a, za svaku projektnu aktivnost, po principu refundacije.

Sredstva iz ovog programa namenjena su za sufinansiranje uvođenja rešenja predviđenog Strategijom digitalne transformacije – unapređenje ili uvođenje novih poslovnih procesa, poslovnih modela, proizvoda i usluga, ali i za izradu Strategije digitalne transformacije.

Fond za inovacionu delatnost

Fond za inovacionu delatnost dodeljuje državnu pomoć za inovacije kroz dva aktuelna konkursa. Prvi je Program ranog razvoja koji finansira projekte iz bilo koje oblasti nauke i tehnologije, odnosno bilo kog industrijskog sektora. Iznos finansiranja može biti maksimalno 80.000 evra, odnosno 70 odsto ukupno odobrenog budžeta projekta, a projekat se mora realizovati u roku od 12 meseci.

Drugi konkurs se odnosi na Program saradnje nauke i privrede i takođe pokriva maksimalno 70 odsto ukupnih troškova za projekte koje podnose mikro ili mala preduzeća, odnosno 60 procenata ako je glavni podnosilac prijave srednje preduzeće. Maksimalni iznos finansiranja je 300.000 evra po projektu.

Poslodavac koji na neodređeno vreme zaposli osobu sa invaliditetom bez radnog iskustva, ima pravo na subvenciju zarade za tu osobu, u trajanju od 12 meseci. Subvencija se odobrava na osnovu podnetog zahteva poslodavca, u visini do 75 procenata ukupnih troškova zarade sa pripadajućim doprinosima, ali ne više od iznosa minimalne zarade.

U okviru drugog konkursa, poslodavac koji zaposli osobu sa invaliditetom, koja se zapošljava pod posebnim uslovima, može da ostvari pravo na refundaciju troškova zarade radnom asistentu, u visini do 50.000 dinara mesečno, uz obavezne poreze i doprinose. Takođe, ima pravo na refundaciju primerenih troškova prilagođavanja radnog mesta za zapošljavanje tog lica, u maksimalnom jednokratnom iznosu do 400.000 dinara po osobi sa invaliditetom.

Fond za razvoj

I Fond za razvoj ima dva aktuelna javna poziva, za podsticanje preduzetnišva i promociju preduzetništva i samozapošljavanja.

 

Tags
Back to top button