Snaga američkog dolara ostaje netaknuta – Bankar.rs
FOREXIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Snaga američkog dolara ostaje netaknuta

Kurs EUR/USD ostaje stabilan na nivou blago iznad 1,10 dolara za jedan evro.

Veliki broj tržišnih učesnika očekivao je kako će dolar oslabiti usled oporavka tržišnog sentimenta kao posledice eliminacije rizika povezanih sa Bregzitom bez dogovora i trgovinskim sukobom SAD-a i Kine.

Dolar je u protekloj godini profitirao od snažnije potražnje investitora za sigurnom imovinom te znatno snažnije američke ekonomije u odnosu na ostatak sveta. Prvi znakovi stabilizacije ekonomskih indikatora u evrozoni sugerišu kako bi potražnja za dolarom trebala oslabiti i po toj osnovi.

Ipak, prošlonedeljno kretanje kursa EUR/USD  pokazalo je kako je prerano za donošenje takvih zaključaka. Dolar do sada nije pokazao znakove slabljenja usprkos snažnoj rasprodaji ostalih tradicionalnih sigurnih utočišta gde je cena zlata zabeležila najsnažniju nedeljnu korekciju u gotovo dve godine.

Razlog istome krije se u činjenici što je trgovinski sporazum između SAD-a i Kine smanjio verovatnoću daljih negativnih učinaka na ekonomiju po toj osnovi te skladno tome i verojatnoća daljeg smanjenja kamata od strane Fed-a što implicira kako će se diferencijal kamata u odnosu na ostatak sveta ponovno proširiti.

Jednostavnije rečeno, kamatne stope u SAD-u ostaće na višim nivoima u odnosu na ostatak sveta što ide u prilog potražnji za dolarom koji iz perspektive vodećih svetskih valuta i dalje nudi najviši prinos za investitore.

Tags
Back to top button