Bitkoin “nije stvaran”, kaže bivši šef Evropske centralne banke – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Bitkoin “nije stvaran”, kaže bivši šef Evropske centralne banke

Bitkoin (BTC) nema karakteristike valute i čisto je špekulativan, izjavio je bivši predsednik Evropske centralne banke Žan-Klod Triše.

Kineski novine South China Morning Post su prenele 10. novembra da je Triše izneo primedbe na konferenciji u Pekingu.

Tokom događaja, Triše je takođe izrazio sumnju da bi kriptovalute ikada mogle postati budućnost novca. Rekao je da bitkoinu nedostaju karakteristike prave valute:

„Oštro se protivim bitkoinu […] Valuta sama po sebi nije stvarna, s obzirom na karakteristike koje valuta mora da ima.”

Triše je takođe objasnio da veruje da je kupovina kriptovalute u mnogim aspektima čisto spekulativne. Takođe je tvrdio da čak i kada kripto imovinu navodno podržava stvarna imovina, i dalje primećuje mnoštvo spekulacija, za koje je zaključio da “nisu zdrave”.

Triše je dodao da takođe nije obožavalac Fejsbukovog stejblkoina Libra i napomenuo da preferira Posebna prava vučenja (SDR) koja je izdao Međunarodni monetarni fond.

Slično planovima libre, SDR-ovi su podržani korpom valuta, uključujući američki dolar, evro, funtu sterlinga, renminbi i jen. Objasnio je:

„Imam velike sumnje da držim kontrolu nad novčanom vrednošću u domenu [kriptovalute]. […] U takozvanim novim stejblkoin međunarodnim valutama […] SDR bi bio prava korpa.”

Triše je takođe rekao da, iako svet možda ostavlja novčanice i kovanice, kriptovalute ne mogu biti zamena.

Kako je Cointelgraph izvestio u septembru, drugi bivši predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi je slično Trišeu rekao da kriptovalute, pa čak i stejblkoini, “nisu dizajnirane na način da ih čine prikladnom zamenom novca.”

Tags
Back to top button