UniCredit prodaje celokupan udeo u italijanskoj investicionoj banci Mediobanca – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

UniCredit prodaje celokupan udeo u italijanskoj investicionoj banci Mediobanca

Najveći italijanski zajmodavac, UniCredit banka, planira prodaju celokupnog udela u investicionoj banci Mediobanca.

To je potez koji okončava odnos 70-godišnjeg plusa i ima potencijal da uzdrma korporativni krajolik zemlje.

Prodaja udela objavljena je kasno u sredu. U četvrtak je UniCredit objavio da je oštro povećao neto dobit u trećem kvartalu, a akcije banke su porasle 6,2%. Akcije Mediobanca pale su za 0,4%.

UniCredit je bio akcionar od osnivanja Mediobanke u posleratnoj Italiji. Mediobanca je brzo postala kamen temeljac italijanskog kapitalizma, stvarajući mrežu u velikim italijanskim kompanijama.

Izlazak UniCredita iz investicije mogao bi uticati na strategiju Mediobanke. Mediobanca je bila arhitekta mnogih finansijskih i korporativnih ugovora poslednjih godina.

Mediobanca ima 13% udela u Generali osiguranju, trećoj najvećoj osiguravajućoj kompaniji u Evropi. Generali, zauzvrat, kontroliše stotine milijardi dolara fondova i bio je važan ulagač u italijanske obveznice i akcije, pomažući Mediobanci da implementira svoju strategiju u zemlji i bude važan pokretač za italijansku ekonomiju.

Mediobanca je koristila prihod od mnogobrojnih prodaja udela u drugim kompanijama tokom poslednjih godina za ulaganja u svoje korporativne i investicione bankarske jedinice i maloprodajne jedinice i jedinice za upravljanje bogatstvom. Na primer, kupila je 51% udela u londonskom kreditnom menadžeru Cairn Capital Group Ltd od Roial Bank of Scotland i drugih institucionalnih investitora i kupila italijansko maloprodajno preduzeće Barclais PLC.

Odluka Unicredita o prodaji svog udela dolazi na kraju trogodišnjeg strateškog plana. Plan je bio osmišljen da reši niz problema, uključujući kapitalnu osnovicu koja je postala previše tanka i poteškoće u jačanju poslovanja koje zarađuje od naknada. Niske kamatne stope takođe su pogodile kreditnu aktivnost banke i njenu akciju, najveću u Evropi, loših zajmova.

Banka je prikupila 13 milijardi evra (14,40 milijardi dolara) svežeg kapitala, smanjila troškove i smanjila milijarde evra loših kredita.

Banka će u decembru predstaviti novi plan.

Tags
Back to top button