BiH: Žalba radnika na rad Addiko banke – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

BiH: Žalba radnika na rad Addiko banke

Uz velike probleme koje Addiko banka ima sa Udruženjem Švajcarac i nizom presuda koje opetrećuju ovu banku i pojedini radnici same banke javno iskazuju svoje nezadovoljstvo.

Naime, radnici Adiko banke BiH otvorenim pismom obratili su se upravi banke, predsedniku i članovima Uprave banke u BiH i Addiko grupi u Austriji, da nisu zadovoljni izvršenom kontrolom u Adiko banci u Banjaluci na osnovu žalbe koju su prethodno podneli nadležnim u upravi.

“Smatramo da nisu detaljno ušli u problematiku i da su samo površno obavili posao kontrole u Banjaluci i da kažu kako nema materijalnih dokaza. Naravno da nema materijalnih dokaza jer nijedan radnik neće priznati da je unapređen na sumljiv način na neko radno mesto. Nisu nam ni odgovorili šta su utvrdili nego samo da nema materijalnih dokaza ali se naša žalba nije zasnivala isključivo na materijalnim dokazima nego mi Vama postavljamo pitanje koje kvalitete traži Addiko banka kod radnika”, kaže se u otvorenom pismu Upravi Adiko banke u BiH i Austriji.

Nezadovoljni radnici tvrde da su tražili ali nisu dobili odgovore od predsjednika uprave ili da on prosledi ljudskim resursima na razna pitanja.

“Trebaju nam precizni odgovori šta se traži u Addiko banci, koje vi kvalitete kod radnika tražite, mi zaključujemo da se ne traži radni staž, dosadašnje nagrade, stručna sprema, a vi nama dokažite da ste i na koji način izabrali najbolje kandidate.

Smatramo da po svaku cenu želite da zaštite sadašnje direktore i menadžere ali mi smatramo da to nije dobro za kompaniju jer mi znamo koje su kvalitete tih osoba koji se unapređuju i oni nisu najbolji ali vi treba da nama saopštite koje vi kvalitete tražite”, navode nezadovljni radnici u Adiko naci.

Takođe pitaju upravu: “Da li se u politici Addiko banke kažnjavaju direktori i manadžeri? Po našem zaključku oni se ne kažnjavaju jer su Mile Todorović i Dalibor Ličina unapredili Suzanu Radulj koja je konstantno četiri godine skidala novac sa računa klijenata, a nismo ni znali da je krala novac čak četiri godine dok nedavno nismo saznali iz medija i da ta gospoda nisu kažnjeni, a oni su je trebali kontrolisati”.

Objašnjavaju da su zato tražili bodovanje i da se svaka karakteristika boduje sa određenim brojem bodova,

“Smatramo Vas neprofesionalnim i ako vi niste u stanju da nam date odgovore tražićemo odgovore od naroda i medija iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, možda oni znaju odgovor i ovo što vi nećete da profesionalno i precizno nama odgovorite i to govori da vi krijete i nemate kvalitetne i precizne odgovore. Smatramo da je veoma neprofesionalno da predsednik uprave beži da radnicima da odgovore.

Zašto je sadašnja uprava nezakonito dala otkaze za radnike koji su radili svoj posao kvalitetno i bez većih grešaka u radu i to su radnici koji su pravosnažno na sudu dobili presude protiv Adiko banke, a na njihova mesta postavljeni radnici bez iskustva ili sa manjim iskustvom. Po našim pretpostavkama svi koji su dobili otkaze su smetali upravi, jer je uprava htela da postavi svoje poslušnike i smatramo da je tu došlo do diskriminacije ali ta diskrimanacija je i dalje prisutna”. navodi se u otvorenom pismu.

Naglašavaju da su te presude koštale Adiko banku više stotina hiljada konvertibilnih maraka.

“U mnogim sektorima kao što su ljudski resursi rade radnici sa srednjom stručnom spremom, što nije slučaj u svim ozbiljnim bankama u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini”, tvrde radnici i dodaju:

“Ova sadašnja uprava Adiko banke u Bosni i Hercegovini lagano ali sigurno gura ovu banku u sunovrat, banka je imala puno bolji rejting pod starom upravom i bila je među tri banke po finansijskim izveštajima, velike su šanse da dođu na nivo mikrokreditne organizacije, a to govori i zadnji potezi gde su odlučili da daju i 30 otkaza u banci.”

Ogorčeni radnici pozivaju medije da provere presude koje je Addiko banka pravosnažno izgubila na sudovima i da pogledaju šta sve piše u njima, Inspektorat Republike Srpske da provere nove otkaze ugovora o radu koje su već nekim radnicima dali, a planiraju dati otkaze za 30 radnika.

Takođe, pozivaju i Agenciju za bankarstvo da pregledaju detaljnije dokumentaciju u Adiko banci.

Na kraju otvorenog pisma konstatuju da “nisu protiv Adiko banke ali kad imate predsjednika uprave i članove uprave koji ne poštuju radnike onda nam i ne treba takav poslodavac”.

Izvor: Novinska agencija Patria

 

Tags
Back to top button