Budžetom predviđeno rasterećenje privrede, u planu i novi investicioni ciklus – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Budžetom predviđeno rasterećenje privrede, u planu i novi investicioni ciklus

Budžet koji ima atribut razvojnog pomoći će da se ostvari stopa rasta od četiri odsto, koja je planirana za 2020. godinu, rekao je pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge PKS Bojan Stanić.

“Ubrzanje privredne aktivnosti, koje se dešava u drugoj polovini ove godine, dovešće do toga da se obistini inicijalna projekcija od 3,5 procenata rasta”, kaže Stanić za Tanjug i napominje da su zemlje evrozone i vodeće privrede Evropske unije “revidirale naniže stope rasta za ovu godinu”.

Budžetom se predviđa i dalje rasterećenje privrede, odnosno smanjenje poreskog opterećenja zarada, ističe Stanić.

“Bitno je da se kroz podsticaje izvozno orijentisanoj proizvodnoj delatnosti pokuša da se doprinese smanjenju hroničnog deficita, koji je naš najveći problem”, kaže Stanić i podseća da bi Srbija, da se to desilo ove godine, imala značajno veći rast.

Deficit robne razmene ove godine je porastao za nekih 15 procenata i u tom smislu je naš BDP umanjen, navodi on.

“Budžet nastavlja sa jačanjem fiskalne konsolidacije, a imamo i novi investicioni ciklus, koji je najavljen i treba da počne da se realizuje 2020. godine, pa će, uz blagi budžetski deficit koji je kontrolisan i dogovoren sa MMF-om, to dati dodatni vetar u leđa investicijama, odnosno javnim ulaganjima u infrastrukturne projekte”, kaže Stanić za Tanjug.

Povećanje zarada u javnom sektoru Stanić ocenjuje kao značajno, jer će povećati kupovnu moć stanovništa i ličnu potrošnju.

“Istovremeno, jako bitno je da će rast zarada u javnom sektoru verovatno pratiti i njihov rast u privatnom, što je značajno da bi se na neki način smanjio odliv radne snage iz Srbije”, zaključuje Stanić.

Tags
Back to top button