Turska najavila uspostavljanje nacionalne blokčein infrastrukture – Bankar.rs
SVE VESTI

Turska najavila uspostavljanje nacionalne blokčein infrastrukture

Turska vlada najavila je planove za uspostavljanje nacionalne blokčein infrastrukture za korišćenje tehnologije distribuiranog registra (DLT) u javnoj administraciji.

Ministarstvo industrije i tehnologije iznelo je svoju viziju tokom prezentacije Strategije 2023, 18. septembra u Ankari.

Strategija 2023 naglašava blokčein i DLT kao prioritete za narednu godinu. Dokument se odnosi na istraživanje Startup Genom-a koji blokčein označava kao jedan od najbrže rastućih tehnoloških trendova, sa 101,5% povećanjem finansiranja startapa u ranoj fazi na globalnom nivou.

U dokumentu Strategija 2023 kaže se da će se u Turskoj uspostaviti nova platforma otvorenog koda za blokčein. Ova inicijativa analiziraće različite slučajeve upotrebe kao što su zemljišne knjige, akademske potvrde i carina radi utvrđivanja potencijalnih aplikacija u javnom sektoru.

Ministarstvo industrije i tehnologije takođe planira da sarađuje sa turskim regulatorima na stvaranju regulatornog sendboksa za blokčein aplikacije.

Kako je danas objavio Cointelegraph na turskom, Strategija 2023 je prvi dokument na nivou ministarstva u Turskoj, koji je kao referencu uključio reč „bitkoin“ (BTC). Turska je u julu objavila ekonomsku mapu koja opisuje digitalnu valutu koju emituje centralna banka, ali nije spomenula bitkoin ili bilo koju drugu kriptovalutu. Strategija 2023 takođe pruža ovu definiciju blokčein tehnologije:

“Blokčein, koji je postao popularan zahvaljujući virtuelnim valutama poput bitkoina, pruža distribuiranu komunikacijsku infrastrukturu radi pružanja poverenja između strana u transakcije bez potrebe za centralnim organom. Ova funkcija omogućava mnogo različitih slučajeva primene koji se bave pitanjima transparentnosti i pouzdanosti, od pametnih ugovora do lanci snabdevanja. Budući da uklanja sve posrednike, blokčein tehnologija gradi nove poslovne modele koji će oblikovati budućnost.”

Turske institucije prihvataju blokčein tehnologiju u raznim sferama. U avgustu je na Univerzitetu Bahcesehir otvoren svetski centar za blokčein i inovacije u Istanbulu (BlockchainIST Center). Direktor centra, Bora Erdamar, rekao je da će BlockchainIST biti “najvažniji centar za istraživanje i razvoj i inovacije u Turskoj u kojem se rade naučne studije i publikacije o blokčein tehnologijama.”

Ranije ovog meseca, turska banka za kliring, poravnanje i kastodi u Istanbulu (Takasbank) je najavila platformu na bazi blokčeina za trgovinu fizičkim zlatom. Novi projekat Takasbanke ima za cilj da korisnicima omogući transfer fizičkog zlata čuvanog na Borsa Istanbulskoj berzi.

Izvor: Cointelegraph

Tags
Back to top button