Dok traje borba Libre sa kritičarima, Zukerberg na sastancima sa kreatorima američke politike – Bankar.rs
SVE VESTI

Dok traje borba Libre sa kritičarima, Zukerberg na sastancima sa kreatorima američke politike

Facebook-ov Mark Zukerberg je u Vašingtonu na sastancima sa kreatorima politika kako bi razgovarali o internetskim regulatornim pitanjima, poput privatnosti, konkurencije i rukovanja političkim sadržajem.

Kao što je zapaženo u Bloomberg-ovom izveštaju od 19. septembra, sastanci se održavaju posle leta intenzivnog nadzora nad Facebook-ovim predloženim projektom libra stejblkoin od od strane američkog parlamenata i regulatora.

U izjavi, portparol Facebook-a Endi Stoun ukazao je da će Zukerberg razgovarati o “budućem uređenju interneta” s kreatorima politika tokom njegove posete.

Kako se izveštava, na zahtev Facebook-a, senator demokrata i član Komitet za Obaveštajni rad Mark Varner već je pomogao da se ove nedelje organizuje večera na kojoj je pozvan Zukerberg i ostalih američki senatori, na kojoj su:

„Učesnici imali diskusiju koja se dotakla više pitanja, uključujući ulogu i odgovornost platformi društvenih mreža u zaštiti naše demokratije, kao i koje korake Kongres treba da preduzme za odbranu naših izbora, zaštitu podataka o potrošačima i podsticanje konkurencije u prostoru društvenih mreža.“

Generalni direktor će se još sastati sa senatorom demokrata Marijom Kantvel iz države Vašington, koja sedi u Odboru za trgovinu Senata i trenutno raspravlja o novom zakonodavstvu o privatnosti podataka.

Takođe je zakazan sastanak sa predsednikom Obaveštajne službe parlamenta Adamom Šifom iz Kalifornije, iako su izvori odbili da pruže detaljne informacije o sastanku.

Tokom saslušanja u Kongresu posvećenih libri ovog jula, američki senator Maksin Voters – predsedavajuća Odbora za finansijske usluge Predstavničkog doma Sjedinjenih Država – povezala je zabrinutosti koje su iznete tokom ranijih kontroverzi vezane za Facebook sa nastojanjem platforme da pokrene stejblkoin.

Voters je već tražila da Facebook zaustavi rad na razvoju libre sredinom juna, ubrzo nakon otkrivanja projekta.

Ona je tvrdila da je tehnološki gigant imao „pokazan obrazac propusta da privatni podaci o potrošačima ostanu privatni“ i da je „dozvolio zlonamernim ruskim državnim akterima da kupuju i ciljaju oglase“, kako bi se, navodno, uticalo na predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Brojni američki zakonodavci i dalje izražavaju „zabrinutosti […] dopuštajući velikoj tehnološkoj kompaniji da stvori alternativnu globalnu valutu u privatnoj kontroli“.

Ovog meseca francuski ministar finansija Bruno Le Mer je rekao da Francuska neće odobriti razvoj libre na tlu Evrope. Okarakterisao je libru kao “atribut suvereniteta država” i tvrdio da bi ona tako “trebala ostati u rukama država, a ne privatnih kompanija koje odgovaraju na privatne interese”.

Izvor: Cointelegraph

Tags
Back to top button