Dačić za Bankar.rs: Moramo da ulažemo u dijasporu od koje nam stižu milijarde evra godišnje – Bankar.rs
INTERVJUISLIDERSVE VESTI

Dačić za Bankar.rs: Moramo da ulažemo u dijasporu od koje nam stižu milijarde evra godišnje

Dijaspora u Srbiju godišnje šalje preko tri milijarde evra, što čini čak oko 15 odsto BDP-a, a iz godine u godinu ta suma se značajno povećava. Imajući u vidu značaj priliva tolikih sredstava u našu zemlju, ne čudi što država održava intenzivnu saradnju sa dijaporom, ali i ulaže značajna sredstva u razne aktivnosti kako bi njihova veza za Srbijom ostala čvrsta. Šta se sve čini i koliki se značaj pridaje ovoj oblasti, za Bankar.rs priča ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Podsećajući da je priliv po osnovu doznaka (ličnih transfera) u Srbiju u 2018. godini iznosio više od 3,1 milijardi evra u prvih 11 meseci, te da je to za čak 17,5 odsto više nego prethodne godine, Dačić ističe da Ministarstvo spoljnih poslova, preko Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u svetu, ostvaruje intenzivnu komunikaciju sa dijasporom i autohtonim srpskim stanovništvom u regionu.

“Za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstvo spoljnih poslova je u 2019. godini opredelilo oko 100 miliona dinara za projektno sufinansiranje. Osim ovih, sredstva se izdvajaju i putem konkursa Ministarstva kulture i informisanja za projekte stvaralaštva Srba u inostranstvu i projekte medija Srba u regionu, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja finansira dopunske škole na srpskom jeziku u inostranstvu, a od ove godine i lektore, te obezbeđuje sredstva za projekat stipendiranja „Srbija za Srbe iz regiona“. I Vlada Republike Srbije izdvaja značajna sredstva za dotacije organizacijama Srba u regionu i za obnovu i izgradnju objekata od izuzetnog značaja za srpsku kulturu i opstanak srpskog naroda”, navodi Dačić za Bankar.rs.

Ministar podseća da je protekle dve godine fokus u aktivnostima sa dijasporom bio na projektima organizacije škola, kampova i edukativnih radionica namenjenih dečijem i omladinskom uzrastu.

“Ministarstvo spoljnih poslova podržalo je i 308 manifestacija, sportskih i kulturno-umetničkih događaja i priredbi u inostranstvu i matičnoj državi, čiji je cilj jačanje veza dijaspore i Srba u regionu sa matičnom državom. Ovde bi svakako trebalo izdvojiti Svesrpski dečiji sabor, koji je organizovan u maju 2019. godine, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i uz podršku Ministarstva spoljnih poslova”, istakao je Dačić.

Naveo je da je u fokusu ovogodišnjih aktivnosti osnaživanje funkcionisanja dopunskih škola u inostranstvu kroz nabavku i slanje udžbenika i pratećih nastavnih materijala na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu za predškolski i školski uzrast.

“Plan je da se u narednom periodu obezbede značajnija sredstva, kao i da se obnovi tradicija okupljanja pripadnika dijaspore i Srba iz regiona u matičnoj državi”, zaključio je šef srpske diplomatije.

Inače, posmatrano po zemljama, najviše doznaka u poslednjih pet godina, kao i za devet meseci 2018, dolazi iz zemalja u kojima živi i radi veliki deo naše dijaspore, pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske.

Tags
Back to top button