Negativan trend u poslovanju Alfa Plama – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Negativan trend u poslovanju Alfa Plama

Nakon što je prošle godine zabeležio pad realizacije po prvi put u najmanje poslednjih pet godina, vranjski Alfa Plam (ALFA) je negativni trend poslovanja nastavio i u tekućoj godini.

Poslovni prihod kompanije u prvoj polovini godine oslabio je za 14,2 odsto na 2,42 milijarde dinara, u prvom redu usled slabijeg nastupa na inostranom tržištu gde je prodaja pala za četvrtinu na 1,24 milijarde dinara.

Proizvodnja u prvih šest meseci iznosila je vrednosno 3,13 milijardi dinara što je pad od 10,5 procenata u odnosu na isti period prošle godine i 1,1 odsto manje u odnosu na poslovni plan. Naturalno posmatrano, zalihe grejnih tela u odnosu na kraj juna prošle godine povećane su za 13,3 odsto.

Poslovna dobit u periodu januar-jun oslabila je 71,6 odsto na 109,8 miliona dinara, dok se neto dobitak spustio 73,8 odsto na 105,1 milion dinara.

Kompanija je nastavila da finansira povezana lica sa većinskim vlasnikom, ali je dugoročni dug prema Pioniru na kraju juna smanjen od početka godine za 25,8 odsto na 840,3 miliona dinara.

Tags
Back to top button