Ovo je 5 najtraženijih profesija, većinu je “pogurala” korona, ali su tu da ostanu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Ovo je 5 najtraženijih profesija, većinu je “pogurala” korona, ali su tu da ostanu

Kada je počela korona na proleće prošle godine, gledali smo kako se svet iz dana u dan menja pred našim očima. Sada kada je situacija dosta stabilnija, neke promene ostaju trajne.

Mnoge od njih vezane su upravo za biznis i aktuelna zanimanja. LinkedIn je napravio presek profesija koje bi mogle dominirati u 2021, a ovo je prvih 5.

1. Radnici zaposleni u domenu onlajn trgovine i oni koji obavljaju dostavu – definitivno su jedna od najtraženijih kategorija na tržištu rada. Dobra vest je što za ovaj posao nije potrebna neka naročita obuka ili prekvalifikacija, ali je potrebno da budete spretni, brzi, operativni, da ste vozač (ako se bavite dostavom). Na nivou SAD, rast zaposlenja u ovom sektoru je izražen kroz 73% od 2019. godine, prenosi Telegraf biznis.

2. Bankari zaduženi za pozajmice i kredite takođe imaju pune ruke posla ovih meseci, usled krize koju je nametnula pandemija. S druge strane, niske kamatne stope nagnale su mnoge da uđu u proces kupovine svoje nove ili čak prve kuće/stana. Od 2019, zaposlenje u ovom domenu poraslo je 59 odsto.

3. Zdravstvo je takođe oblast koja nastavlja da napreduje, a posebno imajući u vidu da su maltene sve zemlje sveta dale obećanje da će u narednim godinama više ulagati u nju. Naime, u 2021. naglašeno se traže farmaceutski tehničari, negovatelji, medicinske sestre, treneri za zdravlje. Tako je zaposlenje u ovom sektoru skočilo do 34 procenta u odnosu na pretprošlu godinu – onu pre korone.

4. Profesionalci za razvoj poslovanja i prodaju zauzimaju visoko četvrto mesto na ovoj listi. Od 2019, potražnja za njima je uvećana do 45 odsto u SAD, a primarno se bave finansijama, savetovanjem, konsaltingom, strategijama.

5. Kreatori digitalnog sadržaja i stručnjaci za digitalni marketing jedno su od vodećih zanimanja u ovoj godini. Zaposlenje je poraslo 33, odnosno 49 odsto od 2019. godine. Kako je tokom pandemija zaživela onlajn prodaja, a ceo svet se “prebacio” na mreže i internet, tako se dodatno javila potreba za ovim stručnjacima.

Tags
Back to top button