Omogućen uvid u stanje poreza na imovinu preko mobilne aplikacije – Bankar.rs
SVE VESTI

Omogućen uvid u stanje poreza na imovinu preko mobilne aplikacije

Od danas je svim obveznicima omogućeno da putem mobilne aplikacije Moja LPA izvrše centralizovani uvid u stanje poreza na imovinu za teritoriju cele Srbije.

Aplikacija Moja LPA je besplatna i dostupna je i za Android i iOS korisnike, navedeno je u saopštenju Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

“Ovo je prva mobilna aplikacija koju je razvila i objavila Кancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i predstavlja još jednu kariku u realizaciji sveobuhvatne reforme sistema javne uprave u efikasan servis građana, ali i prvi korak u razvoju mUprave”, istakao je direktor Кancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

Dodao je da je plan da se aplikacija razvija, kao i da se razvija platforma preko koje će sve usluge javne uprave biti dostupne putem mobilnog telefona.

Putem mobilne aplikacije Moja LPA omogućen je uvid u stanja poreza na imovinu korišćenjem korisničkog imena i lozinke, a zahtev za dodelu korisničkog imena i lozinke poreski obveznici lično mogu podneti u nadležnoj lokalnoj poreskoj administraciji.

Ukoliko je lice obveznik u više lokalnih poreskih administracija, nalog je dovoljno otvoriti samo u jednoj.

Preporuka fizičkim licima prilikom otvaranja naloga je da se obrate lokalnoj poreskoj administraciji po mestu prebivališta, a pravnim licima po mestu sedišta. Podseća se da je puštanjem u rad Portala jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije lpa.gov.rs, početkom ove godine, građanima, privredi i državi omogućeno da na klik dođu do informacija o svom porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima, da podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica, kao i da izvrše elektronska plaćanja nastalih obaveza.

Pogodnost elektronskog podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu naročito znači pravnim licima, jer svake godine moraju da ponavljaju ovaj postupak.

Takođe, zahvaljujući Portalu LPA građani Srbije koji žive u inostranstvu mogu na lak, brz i besplatan način da provere svoje poreske obaveze i izmire ih sa bilo kog mesta u svetu.

Do sada je putem Portala LPA prijavu imovine elektronskim putem izvršilo skoro 55.000 pravnih lica i 350 fizičkih lica, a elektronski je izvršeno i više stotina plaćanja.

Izvor: B92

Tags
Back to top button