Veliki pad dobiti VTB banke u prvom polugodištu 2019. godine – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Veliki pad dobiti VTB banke u prvom polugodištu 2019. godine

Ruska banka VTB izvestila je o snažnom padu neto dobiti u drugom tromesečju pod uticajem osetno nižih kamatnih prihoda.

Neto dobit banke pala je u drugom tromesečju 31,6 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 30,3 milijarde rubalja (413,8 miliona evra), navodi se u saopštenju.

Operativni prihodi prije provizija potonuli su 18,9 odsto, na 132,8 milijardi rubalja. Neto prihodi od kamata smanjeni su 10,2 odsto, na 109,4 milijarde rubalja.

Zahvaljujući dobrim rezultatima u poslovanju sa građanima i srednjim preduzećima neto prihodi od naknada i provizija uvećani su 16,6 odsto, na 26 milijardi rubalja, navodi se u saopštenju.

Paralelno su smanjeni troškovi rezervacija, za 37,5 posto, na 30,2 milijarde rubalja. Bruto krediti građana porasli su 4,2 odsto a bruto krediti kompanija za 2,5 odsto.

U prvih šest meseci neto dobit smanjena je 23 odsto, na 76,8 milijardi rubalja.

Operativni prihodi prije rezervacija pali su 14,7 odsto, na 269,8 milijardi rubalja.

Neto prihodi od kamata smanjeni su 10,3 odsto, na 213,6 milijardi rubalja.

Zamjenik izvršnog direktora Dmitrij Oljunin kazao je novinarima da je bančine rezultate u prvoj polovini godine zakočilo podizanje ključnih kamatnih stopa krajem prošle godine.

Ruska centralna banka podigla je ključne kamatne stope u decembru za četvrtinu postotnog boda, na 7,75 odsto, kako bi zauzdala inflaciju i neutralisala pritisak na rublju. Potom su ih snizili u junu i julu ove godine kako bi poduprli državnu ekonomiju.

VTB po Oljuninu nije podizao kamatne stope kako bi sačuvao dinamiku kreditnog portfelja. U prvih šest meseci ove godine kreditni plasmani kompanijama smanjeni su 1,3 odsto ali su krediti građanima porasli 10,4 odsto.

Uprava je prema rečima izvršnog direktora Andreja Kostina potvrdila procenu prema kojoj bi VTB ovu godinu trebao zaključiti sa neto dobiti od 200 milijardi rubalja.

“Zahvaljujući povećanju kreditnih plasmana, poboljšanom kamatnom okruženju i stabilnom kvalitetu kredita, te preventivnim merama očuvanja efikasnosti kojima želimo kontrolisati administrativne i troškove zaposlenih imamo uslove za dobre rezultate u drugoj polovini godine i ostvarivanje zacrtane neto dobiti u 2019. od 200 milijardi rubalja”, istakao je Kostin.

Tags
Back to top button