Zbog skandala sa pranjem novca Danske bank odlazi iz Rusije – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Zbog skandala sa pranjem novca Danske bank odlazi iz Rusije

Danske banka iznela je planove za napuštanje Rusije do januara sledeće godine nakon što su ovu dansku banku uzdrmale optužbe da je njena estonska podružnica bila umešana u skandal s pranjem novca u iznosu od 230 milijardi dolara, otkrio je IntelliNews.

U pismu svojim kontaktima, šef ruske podružnice Edvin Kornelius juče je rekao “zbogom našem moskovskom korporativnom timu” kao i delu preostalog osoblja banke u Sankt Peterburgu. Kornelius je rekao da će preostali klijenti iz Moskve biti podržani iz Sankt Peterburga do potpunog zatvaranja banke u januaru sledeće godine.

“Pripreme za dobrovoljno i uredno zatvaranje traju po planu, a oko 100 korporativnih grupa kupaca ostalo je, od 325 prije šest meseci”, rekao je Kornelius, koji je za rusku operaciju bio zadužen od 2006. godine.

Banka planira nastaviti postupak likvidacije bez dogovora i tražiti od Centralne banke Rusije (CBR) da na jesen oduzme bankarsku dozvolu.

“Podložno i nakon pristanka CBR-a, planiramo završiti zatvaranje operacije najkasnije do kraja januara 2020.”, dodao je Kornelius.

Ako se potvrdi, Danske bi bio najnoviji na rastućem popisu banaka u stranom vlasništvu koje izlaze iz Rusije. Danske je već zatvorio svoje estonsko poslovanje. Ta podružnica je između ostalog optužena za pranje novca za ukrajinske trgovce oružjem u Severnoj Koreji i Iranu.

Tags
Back to top button