Mapa: (Ne)zaposlenost u Evropi – Bankar.rs
SVE VESTI

Mapa: (Ne)zaposlenost u Evropi

Na nivou EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, merena metodologijom Međunarodne organizacije za rad u junu 2019. godine iznosila je 6,3 odsto, ista kao i prethodnog meseca, ali nešto niža ako se pogledaju brojke za jun 2018. godine – 6,8 odsto.

Među EU članicama najniža stopa nezaposlenosti zabeležena je u Češkoj – 1,9 odsto i Nemačkoj – 3,1%.

Najveća nezaposlenost u EU zabeležena u Grčkoj – 17,6 odsto i Španiji – 14 odsto.

Stopa nezaposlenosti pala je 24 članice EU, ostala stabilna u Estoniji i Poljskoj, dok je u Švedskoj i Luksemburgu blago porasla.

Stanje u regionu

Slovenija je sa ostvarenom stopom nezaposlenosti nižom od pet odsto najbolja u regionu kada je u pitanju tržište rada.

Hrvatska je na drugom mestu sa stopom nezaposlenosti koja je znatno pala u prethodnoj godini – u junu 2019. bilo je 7,1 odsto nezaposlenih

Iako, je zabeležila veliki stepen smanjenja nezaposlenosti, Bosna i Hercegovina je i dalje pri začelju u regionu – stopa nezaposlenosti u BiH iznosi prema poslednjim podacima za prošlu godinu 18,4 odsto. To je za 5,1 odsto manje nego godinu ranije.

Smanjenje nezaposlenosti od 2,1 zabeleženo je i u Severnoj Makedoniji. Ali, Makedonija je sa 20,8 odsto nezaposlenih i dalje jedna od najgorih regionu kada je u pitanju tržište rada.

Odlazak stanovništva

Nezaposlenost je i u Crnoj Gori smanjena i to za 3,3 odsto, ali je i dalje generalno visoka – Crna Gora je prošlu godinu završila sa stopom nezaposlenih od 14,1 odsto.

Treba naglasiti da smanjenje stope nezaposlenih u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori nije uzrokovano otvaranjem isključivo novih radnih mesta u realnom sektoru, koliko je uzrokovano odlaskom stanovništva iz tih zemalja u države Evropske unije, prvenstveno u Nemačku, prenosi Anadolija.

Na Kosovu, prema anketi koja se odnosi na drugi period 2018. – 28,5 odsto radno sposobnog stanovništva je nezaposleno.

Značajan pad nezaposlenosti u Hrvatskoj

Najveći pad nezaposlenosti zabeležen je u Grčkoj (sa 19,8 na 17,6 odsto), na Kipru (sa 8,3 na 6,5 odsto), Hrvatskoj ( sa 8,6 na 7,1 odsto), Irskoj (sa 5,9 na 4,5 odsto) i Slovačkoj (sa 6,7 na 5,4 odsto).

SAD i Japan, dvije velike ekonomske sile, beleže niske stope nezaposlenosti. U junu je 3,7 odsto Amerikanaca bilo bez posla, dok je u Japanu bilo svega 2,3 odsto nezaposlenih.

U Turskoj je 13,8 odsto radno sposobnih bez posla.

Eurostat definiše nezaposlenu osobu prema standardima ILO-a – kao osobu u dobi od 15 do 74 godine koja nema posla, koja je spremna početi raditi unutar naredne dve sedmice i koja je u aktivno tražila zaposlenje bar jednom u poslednje četiri sedmice.

Izvor: Aldžazira

Tags
Back to top button