APR: Za sedam meseci osnovano 27.339, a obrisane 15.492 firme – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

APR: Za sedam meseci osnovano 27.339, a obrisane 15.492 firme

Od početka godine osnovano je više privrednih društava nego u istom periodu prošle godine, ali je takođe i više obrisano iz registra, a najviše iz prinudne likvidacije, saopštila je Agencija za privredne registre (APR).

U sedam meseci ove godine osnovano je 27.339 privrednih subjekata, i to 5.468 privrednih društava i 21.871 preduzetnik. Tako je ove godine osnovano za 3,2 odsto više društava (5.296) i za 0,5 procenata preduzetnika manje (21.987) u poređenju sa istim lanjskim periodom.

Od ukupnog broja osnovanih, elektronski se registrovalo 4,8 odsto subjekata, dok su ostali podneli dokumentaciju za registraciju “u papiru”. Najviše privrednih društava osnovano je u aprilu, kada je registrovano 873 društva.

Prema delatnosti, najviše je registrovano privrednih društava za nespecijalizovanu trgovinu na veliko, izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, restorani i pokretni ugostiteljski objekti, drumski prevoz tereta i računarsko programiranje.

Najviše preduzetnika osnovano je u junu (3.704).

Prema delatnosti, najviše je preduzetnika registrovanih za računarsko programiranje, restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, frizerski i kozmetički saloni, usluge pripremanja i posluživanja pića i drumski prevoz tereta.

Za sedam meseci obrisano je 15.492 privredna subjekta, odnosno 2.139 privrednih društava i 13.353 preduzetnika, ili za 38 odsto više društava (1.548) i za 2,4 procenta preduzetnika više (13.043) nego u istom periodu lane.

“Porast broja obrisanih društava je posledica prinudne likvidacije, koja je sprovedena po službenoj dužnosti nad privrednim društvima koja nisu podnosila finansijske izveštaje dve uzastopne godine koje su prethodile 2017. godini, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima”, kažu u APR-u.

Najviše privrednih društava obrisano je iz registra u maju, kada je ugašeno 554 društva.

Među ugašenima, najviše je privrednih društava koja su bila registrovana za obavljanje delatnosti nespecijalizovane trgovine na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, dok je medju obrisanim preduzetnicima bilo najviše restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, kafića i barova, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, taksi prevoznika, frizerskih i kozmetičkih salona.

Od uvođenja eRegistracije osnivanja višečlanog društva sa ograničenom odgovornošću krajem juna ove godine, registrovano je prvo dvočlano društvo za, trgovinu na malo u nespecijalizovanim prodavnicama i prvo tročlano društvo u Zemunu za usluge u poslovanju.

Tags
Back to top button