Promena na čelu HSBC banke – Džon Flint odlazi sa mesta generalnog direktora – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Promena na čelu HSBC banke – Džon Flint odlazi sa mesta generalnog direktora

Britanska HSBC banka je danas neočekivano saopštila da njen glavni izvršni direktor Džon Flint posle samo 18 meseci odlazi sa te dužnosti, navodeći da banci treba novo rukovodstvo zbog sve većih ekonomskih neizvesnosti, i da će ukinuti oko 4.000 radnih mesta kako bi smanjila troškove.

U saopštenju HSBC Holdingsa, sa sedištem u Londonu, navodi se da Flint odlazi sporazumno, i da će Noel Kvin, izvršni direktor komercijalnog bankarstva na globalnom nivou, obavljati funkciju vršioca dužnosti generalnog direktora dok banka ne nađe stalnu zamenu, prenosi Rojters.

Flint (51) je proveo skoro 30 godina u banci pre nego što je postao glavni izvršni direktor, obećavši da će “nastaviti sa inovacijama i ubrzanjem dinamike promena“ koje su potrebne da bi se ispunili zahtevi akcionara i kupaca.

Akcije HSBC-a su pale otprilike za 14 procenata od kada je Flint došao na čelo banke, u poređenju sa padom vrednosti indeksa londonske berze FTSE 100 od nešto manje od 1,0 odsto.

Banka je danas takođe izvestila da je u drugom tromesečju ostvarila profit od 4,4 milijarde dolara, što je povećanje od 7,0 posto u odnosu na isti period prošle godine, ali je upozorila da bi “geopolitički problemi mogli da pogode znatan broj naših glavnih tržišta”.

HSBC je potvrdila da, pored rišafla na vrhu rukovodne strukture, planira da ugasi 4.000 radnih mesta u svetu, što je oko dva procenta ukupne radne snage banke.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button