Banke će plaćati premiju na osnovu nivoa rizika – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Banke će plaćati premiju na osnovu nivoa rizika

Banke u Srbiji koje su sklonije rizičnijem poslovanju plaćaće premiju po višoj stopi u odnosu na  banke sa nižim faktorom rizika u poslovanju, predvidjeno je predlogom zakona o osiguranju depozita koji je Vlada Srbije usvojila pre nekoliko dana.

Novina je i izmena osnovice za obračun premije. Redovna premija bi se umesto na ukupne depozite fizičkih lica, preduzetnika, mikro, malih i srednjih pravnih lica obračunavala na osigurane iznose depozita banaka do 50.000 evra, odnosno osiguranjem pokrivene iznose depozita navedenih osiguranih kategorija.

Kako se navodi u obrazložeju zakona, ova izmena je u skladu i sa principima osiguranja, jer za izračun visine premije stopa premije treba da se primenjuje na osiguranu sumu, odnosno iznos pokriven osiguranjem, što je u ovom slučaju osigurani iznos depozita do 50.000 evra po deponentu po banci.

Predložene izmene Zakona će pre svega imati uticaj na banke jer  će se smanjiti obaveza banaka po osnovu plaćanja premije osiguranja depozita u proseku (u zavisnosti od odnosa osiguranih iznosa i ukupnih osiguranih depozita u banci) za oko 30%, čime se bi se posredno omogućila veća investiciona aktivnost banaka i smanjenje kamatnih stopa.

Izvor: Novaekonomija

Tags
Back to top button