Otvorena nova berza u Kini: Prvog dana trgovanja deonice skakale i do 400 odsto – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Otvorena nova berza u Kini: Prvog dana trgovanja deonice skakale i do 400 odsto

Tek što je počelo trgovanje deonicama na kineskom STAR-u, novoj šangajskoj berzi napravljenoj prema uzoru na američki NASDAQ, a već su se otvarali šampanjci.

Berzanski debi u Šangaju juče je imalo 25 kineskih tehnoloških kompanija, među kojima proizvođači čipova, biotehnologije i veštačke inteligencije, a prema pisanju kineskih medija, cene deonica svih izlistanih kompanija već su ujutro skočile za 140 odsto u odnosu na IPO cenu. Takođe, prema proračunu Rojtersa, kineske kompanije su u prvom danu svoju tržišnu kapitalizaciju povećale za ukupno 44 milijarde dolara.

Najveći su rast zabeležile deonice kompanije Anji Microelectronics, kineskog proizvođača poluvodiča, koje su u nekoliko sati skočile za više od 400 odsto. Sa početnom cenom od pet dolara (39 juana), dan su završile na 29 dolara (197 juana).

O pomami kineskih investitora, kojih se prema pisanju China Business Newsa na novoj tech berzi registrovalo više od četiri miliona, najbolje govori podatak da su osnivači dve kompanije debitanata, HYC Technology, proizvođača opreme za ekrane mobilnih telefona, i Hangke Technology, proizvođača litijumskih baterija, u nekoliko minuta postali milijarderi.

Međutim, prema upozorenjima analitičara, investitore bi uskoro moglo dočekati otrežnjenje. Ronald Wan, izvršni direktor hongkonške kompanije Partners Capital, smatra da je takav rast cena deonica nerealan i uzrokovan delom prevelikim očekivanjima investitora, a delom snažnom državnom propagandom.

Osnivanje STAR-a najavio je lani kineski predsednik Si. U pozadini tog poteza, spekulišu analitičari, je pokušaj kineskih vlasti da učvrste svoju tehnološku poziciju zbog napetosti između istočne i zapadne ekonomije te odluke predsjednika Trampa da zabrani korištenje 5G tehnologije tehnološkog diva Huaveija.

Kinezi žele smanjiti i svoju izloženost stranom kapitalu, posebno američkom, nakon što su Alibaba i Tencent, možda i dve najveće kineske tehnološke kompanije, na berzu izašle u Njujorku. Kinezi očekuju da će olabavljenim pravilima još neprofitabilnim startupima olakšati izlazak na berzu.

Tags
Back to top button