Hrvatska poštanska banka ostvarila najbolji finansijski rezultat od svog osnivanja – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Hrvatska poštanska banka ostvarila najbolji finansijski rezultat od svog osnivanja

Hrvatska poštanska banka (HPB) je u prvom polugodištu ove godine ostvarila neto dobit u iznosu od 123,5 miliona kuna, što je 31 odsto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i predstavlja najbolje ostvarenje od osnivanja te banke, stoji u nekonsolidovanom finansijskom izveštaju HPB-a objavljenom danas.

Operativna dobit je u odnosu na prvo polugodište 2018., viša za 19,8 odsto ili 27,3 miliona kuna te iznosi 165,2 miliona kuna. Istovremeno je imovina banke porasla za 9,2 odsto, na 23,2 milijarde kuna

Bruto krediti klijentima, navodi se u izvještaju,  u porastu su za 10 odsto odnosno 1,23 milijarde  kuna i to najvećim delom u ciljanim segmentima – stanovništva te malih i srednjih preduzeća.

Ističe se i da je 1. aprila ove godine uspešno integrisana Jadranska banka i to u samo devet meseci od akvizicije, uz pozitivne efekte od pripajanja.

Depoziti stanovništva su i dalje u porastu, pri čemu je nastavljen trend prelevanja iz oročenja (-3,9 odsto) na a-vista račune (plus 14,5 odsto), što ima povoljan uticaj na prosečni trošak izvora.

Depoziti stanovništva rasli su za 13,7 odsto, dok su depoziti ekonomiji rasli za 1,3 odsto. Depoziti su i dalje glavni izvor sredstava za HPB (84,8 odsto), pri čemu depoziti u domaćoj valuti imaju dominantni udeo.

Kapital HPB-a 30. juna 2019. godine dostigao je 2,29 milijardi kuna, te je povećan za 14,78 odsto u odnosu na kraj prošle godine.

Izvor: Novac.hr

Tags
Back to top button