Sosa: Proces privatizacije Komercijalne banke da bude sproveden kroz transparentno nadmetanje – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESVE VESTI

Sosa: Proces privatizacije Komercijalne banke da bude sproveden kroz transparentno nadmetanje

Međunarodni monetarni fond očekuje da privatizacija Komercijalne banke bude sprovedena kroz transparetno nadmetanje, kao i da uskoro bude objavljen poziv za dostavljanje neobavezujućih ponuda, kaže šef kancelarije MMF u Srbiji, Sebastijan Sosa.

“Uvereni smo da će proces nastaviti transparentno da se odvija. U ovoj fazi potencijalni investitori rade analize, potpisali su ugovore o neobjavljivanju informacija”, naveo je on.

Naglasio je da MMF u svim zemljama traži da procesi privatizacije budu sprovedeni kroz transparnetno nadmetanje.

Sosa je takođe podsetio da je Srbija nedavno skinuta sa “crne liste” Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), a na pitanje novinara o tome da li je bilo negativnih posledica po Srbiju koja je godinu i po dana bila na toj listi, kaže da je teško dati empirijske dokaze, ali da ne vidi neke dugoročne uticaje po Srbiju.

Istakao je da je period koji je Srbija provela na listi bio kratak, da su srpske vlasti brzo počele da preduzimaju mere i da je to omogućilo da se ispune preporuke i da Srbija bude uklonjena sa te liste.

“Ne vidimo neke dugoročne uticaje ove mere. Da nije bilo korektivnih mera i da je Srbija duže ostala na listi definitivno bi se videli negativni efekti po investicije i ekonomiju”, zaključio je Sosa.

Tags
Back to top button