Šef Bundesbanke: Libra može biti atraktivna za potrošače – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Šef Bundesbanke: Libra može biti atraktivna za potrošače

Šef nemačke centralne banke, Jens Vajdman, je govorio u prilog Fejsbukove libre tokom nedavnog G7 događaja.

Vajdman, predsednik Bundesbanke i član Upravnog odbora Evropske centralne banke, smatra da regulatori na globalnom nivou ne bi trebalo da potiskuju projekat u njegovom začetku, navodi se u mejlu koji je podelio viši tržišni analitičar “eToro” Mati Grinspan 19. jula.

Prema navodima iz mejla, Vajdman je navodno podržao libra projekat tokom nedavnog sastanka G7, tvrdeći da digitalna valuta poput libre može biti atraktivna za potrošače u slučaju da ispune ono što obećavaju.

Šef Bundesbanke je pozvao globalnu zajednicu da da malo vremena ovakvoj inicijativi, naglašavajući početnu fazu razvoja libre i upozoravajući da se nehotice potiskuju inovativni koncepti prije nego što su svi detalji razjašnjeni.

Prethodno je predstavnik Bundesbanke Burkhard Balz tvrdio da kripto ne predstavlja pretnju finansijskoj stabilnosti. G7 ne može da prihvati pretnju finansijskoj stabilnosti.

U međuvremenu, ministri finansija G7 su nedavno upozorili da digitalne valute, puput libre, predstavljaju rizik za svetski finansijski sistem ukoliko nisu snažno regulisane. Na konferenciji za medije 18. jula, francuski ministar Bruno Le Mer je navodno rekoa da G7 “ne može da prihvati privatne kompanije koje emituju svoje valute bez demokratske kontrole”.

Vajdmanova podrška za libru donekle je u suprotnosti sa nekim od njegovih prethodnih primedbi o digitalnim valutama. Krajem maja, Vajdman je izrazio zabrinutost zbog potencijalnih rizika od digitalnih valuta, uključujući destabilizaciju finansijskog sistema. U to vreme, zvaničnik je rekao da bi lak pristup digitalnim valutama mogao ubrzati kolaps kreditora, što bi fundamentalno promenilo poslovni model banaka čak i u dobrom ekonomskom okruženju.

Izvor: Cointelegraph.rs

 

Tags
Back to top button