ECB planira revidiranje inflacijskog cilja koji iznosi nešto manje od dva odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

ECB planira revidiranje inflacijskog cilja koji iznosi nešto manje od dva odsto

Evropska centralna banka analizira moguće revidiranje inflacijskog cilja koji iznosi nešto manje od 2 odsto kao idealni nivo za ekonomiju.

Prema Bloombergu, stručno osoblje počelo je neformalno da analizira da li je trenutni cilj još uvek prikladan.

Evropska centralna banka nije ostvarila planirani inflacijski cilj još od proleća 2013. godine. U junu ove godine inflacija je iznosila 1,2 odsto.

U Evopskoj centralnoj banci nisu želeli da komentarišu medijske navode.

Između ostalog, postavlja se pitanje je li trenutni ciljni nivo inflacije za razdoblje nakon krize i dalje prikladan. Predsednik ECB-a Mario Draghi preferira “simetrični pristup”. Centralna banka imala bi više manevarskog prostora i mogla bi prihvatiti odstupanje od ciljne vrednosti od dva odsto gore ili dole tokom dužeg vremenskog razdoblja.

Ako se inflacija ponovno poveća nakon dužeg razdoblja slabosti, ključne stope bi i dalje mogle ostati niske kako bi se zaštitio ekonomski rast. Veće kamatne stope obično snižavaju cene. One čine kredite skupljim i štede više novca. To znači da kompanije manje ulažu, potrošači troše manje a ekonomija usporava.

“Fleksibilniji pristup bi značio da ne bi bilo automatski povećanja kamatnih stopa ako bismo dostigli nivo od dva odsto”, rekao je za nTV Thu Lan Nguyen iz Commerzbanka.

U junu je član Upravnog veća ECB-a Ewald Nowotny pozvao na fleksibilniji cilj inflacije za Evropsku centralnu banku.

“Lično verujem da bi bilo razumno imati malo više fleksibilnosti, kao što su to učinile izraelska ili češka centralna banka”, rekao je čelnik austrijske centralne banke za “Handelsblatt”.

Federalne rezerve SAD-a takođe raspravljaju o mogućem revidiranju svog inflacijskog cilja.

Tags
Back to top button