Državne kompanije među “top 10” najuspešnijih u Srbiji i regionu – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Državne kompanije među “top 10” najuspešnijih u Srbiji i regionu

Najuspešnijih 100 kompanija u regionu lane je ostvarilo ukupan prihod od približno 100 milijardi evra. U toj sumi, više od trećine prihodovale su najuspešnije kompanije iz Srbije, podseća kampanja “Sto najvećih u Srbiji”, čiji je cilj razvoj i jačanje poslovne klime i promocija najuspešnijih firmi i poslodavaca.

Najboljih 100 kompanija u Srbiji tokom 2018. godine ostvarilo je ukupan prihod od 34 milijarde evra. U regionu nas prati Slovenija, čijih 100 najboljih je upisalo prihode “teške” 29 milijardi evra. Sledi Hrvatska sa 24 milijarde evra, Bosna i Hercegovina sa 11 milijardi evra i na kraju Crna Gora gde su najbolji prihodovali četiri milijarde evra.

– Prema podacima “Kjub tima”, analitičkog partnera Projekta “Sto najvećih u Srbiji” u top deset kompanija u našoj zemlji i regionu, 60 odsto je sa državnim kapitalom, poput EPS-a, NIS-a, “Telekoma Srbija” i “Pošte Srbije” – stoji u saopštenju “Sto najvećih u Srbiji”. – Od više od 439.000 aktivnih preduzeća, koliko ih ima u Srbiji, 1.168 svojim poslovnim aktivnostima utiče na razvoj tržišta i pretežno su orijentisana na stvaranje novih proizvoda. Primarna delatnost za 398 kompanija su proizvodnja, gajenje i uzgoj, 180 kompanija se bavi pružanjem usluga, računarskim programiranjem 30 kompanija, trgovinom na veliko i malo 293 kompanije i ostalim delatnostima 267 kompanija.

U okviru projekta kompanije se rangiraju po prihodima, profitu, broju zaposlenih i vrednosti izvoza. Po svim ovim adutima se procenjuju zasebno velika, srednja, mala i mikro preduzeća. Najbolji su našoj zemlji su tako svrstani u ukupno 16 rang-lista, a pošto se neke poklapaju, ukupan broja najboljih kompanija je 1.048. U njima radi više od 340.000 ljudi. Najviše ih je u Beogradu – 411 kompanija. U Novom Sadu ih je 72, Nišu 29, a u Subotici i Zrenjaninu – po 20 kompanija.

Kada je reč o zaradi, u Srbiji trenutno najbolje prolaze izvoznici putničkih automobila, uključujući karavane, kombi i vozila za trke. Slede trgovci izolovanom žicom, kablovima i optičkim kablovima, kao i oni koji stranom tržištu nude nove spoljne pneumatske gume. U Srbiji 2.014 kompanija svake godine prodajom robe van granica naše zemlje zaradi više od 100.000, a 6.561 više od 50.000 evra.

Izvor: Novosti

Tags
Back to top button