Evropa formira novu platnu mrežu u saradnji sa kineskim Alipayom – Bankar.rs
FinTechINOVACIJEMobilna placanjaSLIDERSVE VESTI

Evropa formira novu platnu mrežu u saradnji sa kineskim Alipayom

Mobilni novac dobija podsticaj u Evropi, a nova inicijativa planira da učini šest regionalnih pružalaca usluga plaćanja putem mobilnih novčanika interoperabilnim sa svim drugim, stvarajući ukupnu mrežu od 5 miliona korisnika u 10 evropskih zemalja, od Finske do Portugala.

Rastući sistem bi potencijalno mogao predstavljati izazov za kartični duopol Visa-Mastercard. Posebno, mobilni novčanici — Bluecode, ePassi, Momo Pocket, Pagaqui, Pivo i Vipps — rade sa kineskim fintech gigantom Alipayom kako bi razvili objedinjeni QR kod, navodi se u saopštenju objavljenom u utorak.

Oko 190.000 trgovaca u Evropi prihvata uplate od pružalaca usluga putem mobilnih novčanika, a kineski turisti koji koriste Alipay (članstvo) takođe bi mogli ući u sistem. Oni planiraju da koriste format QR koda koji obezbeđuje kineska firma i vremenom će proširiti saradnju i u drugim delovima Evrope.

QR kodovi dobili su na popularnosti kao način da se izvrše plaćanja u Kini, ali su oni na Zapadu sporije prihvaćeni. Navike potrošača se sporo menjaju, a postojeća tehnologija transakcija – od beskontaktnih u Velikoj Britaniji do provlačenja u SAD – je ukorenjena. Zaista, neke zemlje doživljavaju nešto kao zlatnu eru za jeftina plaćanja karticama.

Inicijativa sa Alipejom mogla bi dati QR kodovima brzi start, dozvoljavajući kompanijama sa uslugama pametnih novčanika u Španiji i Nemačkoj, na primer, da razgovaraju sa svim drugim, kaže Masood Arai, potpredsednik za plaćanje u ePassi.

Naime, mreža će biti odvojena od banaka, kao i mreža Visa i Mastercard koje dominiraju digitalnim plaćanjima na Zapadu. Ta karakteristika mogla bi biti privlačna ljudima u nordijskim zemljama, koji se u velikoj meri oslanjaju na digitalne platne mreže kojima upravljaju američke kompanije.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button