Big Tech kompanije pretnja za finansijsku stabilnost – Bankar.rs
SVE VESTI

Big Tech kompanije pretnja za finansijsku stabilnost

Međunarodni monetarni fond upozorio je da bi dolazak Big Tech kompanija na finansijska tržišta mogao dovesti do sistemskih izazova za finansijsku stabilnost i efikasnost. Spektar kompanija kao što su Amazon, Epl i Gugl, koje ulaze u bankarsku industriju, istakla je šef MMF-a Kristin Lagard u obraćanju na G20 samitu u Tokiju.

Ona je upozorila na značajne poremećaje u finansijskom okruženju od Big Tech kompanija, koje će verovatno koristiti svoje ogromne baze klijenata i duboke džepove kako bi ponudile finansijske proizvode utemeljene na Big Data i veštačkoj inteligenciji.

“Ovakav razvoj događaja obećava ubrzano uključivanje i modernizaciju finansijskih tržišta, ali povećava, osim pitanja privatnosti, i zabrinutost zbog konkurencije i tržišne koncentracije, što može dovesti do ranjivosti u finansijskom sistemu”.

Ona navodi kinesku tehnološku industriju kao primarni primer kompromisa između koristi i izazova.

“U poslednjih pet godina, rast tehnologije u Kini bio je vrlo uspešan i omogućio milionima novih učesnika da iskoriste pristup finansijskim proizvodima i kreiraju visokokvalitetna radna mesta, ali je takođe doveo do toga da dve kompanije kontrolišu više od 90 odsto. To predstavlja jedinstven sistemski izazov finansijskoj stabilnosti i efikasnosti”.

Lagard kaže da se Azija, kao i ostatak sveta, suočava sa određenim trenutkom: “Kako upravljati rizicima fintech-a bez gušenja inovacija, kako držati korak sa brzim fintech inovacijama, a istovremeno osigurati da se potrošači i investitori osećaju sigurno u svojim ulaganjima”.

MMF je, u saradnji sa Svetskom bankom, prošle godine objavio politički plan u 12 tačaka čiji je cilj pomoći državama članicama da iskoriste prednosti i mogućnosti brzog napretka u finansijskoj tehnologiji, dok istovremeno upravljaju inherentnim rizicima. Lagard kaže kako će rezultati rasprava sa 96 zemalja članica o dokumentu o politici biti objavljeni kasnije ovog meseca.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button