Alijanc planira da kupi Sava Re osiguranje? – Bankar.rs
OSIGURANJESLIDERSVE VESTI

Alijanc planira da kupi Sava Re osiguranje?

O vlasničkom ulasku u “Savu Re” ozbiljno se razmišlja u nemačkom osiguravajućem gigantu “Alijanc”, piše Siol. “Alijanc” nije želeo da komentariše ove informacije, ali o njihovom interesu za “Savu Re” govori više činjenica i indicija.

Smatra se kako je Alijanc već angažovao italijansku bankarsku grupu Unikredit, koja je 2008. pomogla slovenačkoj vladi da proda 75 odsto deonica Save Re.

Alijanc i Unikredit su bliski poslovni partneri. Prošle godine potpisali su ugovor o dugoročnoj saradnji u Srednjoj i Istočnoj Evropi, sa kojim je Unikredit postao ekskluzivni Alijancov partner u prodaji osiguranja u nekoliko zemalja, uključujući Sloveniju. Još pre dve godine Alijancovi predstavnici razgovarali su sa Adris Grupom o mogućoj zajedničkoj ponudi za Savu Re. Adris kontroliše skoro 20 odsto deonica putem fiducijarnih računa.

Hoće li se Alijanc ponovno okrenuti Adrisu u slučaju mogućeg saveta za Savu Re, za sada se ne zna. Adrisov udeo je ključ za planove za ovladavanje Savom Re. Najveći vlasnik Save Re je država koja zajedno sa Slovenačkim državnim holdingom (SDH) i njegovim povezanim društvima kontroliše gotovo 40 procenata deonica.

Izvor: Blic.rs

Tags
Back to top button