Evo koji su uslovi za zapošljavanje novih radnika u javnom sektoru – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Evo koji su uslovi za zapošljavanje novih radnika u javnom sektoru

Od Nove godine najverovatnije nijedna javna institucija neće moći da primi nove radnike ukoliko kadrovskim planom za tekuću godinu to nije predvidela i ako za njih nije obezbeđen novac iz budžeta, piše “Blic”.

To je suština novog sistema kontrole zapošljavanja u javnim službama i lokalnim samoupravama o kome su razgovarali predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Međunarodnog monetarnog fonda, koji bi mogao da se primenjuje nakon prestanka važenja Zakona o maksimalnom broju zaposlenih.

Drugim rečima, prenosi Blic, sve javne službe i institucije moraće precizno da utvrde svoje kadrovske potrebe za narednu godinu da bi za njih bio obezbeđen budžetski novac, u suprotnom, neće biti novog zapošljavanja. To praktično znači da ako je neka institucija definisala potrebu za 10 radnika, jedanaestog neće moći da primi, jer za njega neće dobiti novac iz državne kase. Država ovakvim metodom, ako bude prihvaćen, želi da spreči moguće zloupotrebe u prijemu novih ljudi u javnim institucijama i lokalnoj samoupravi.

Izvor “Blica” blizak MMF tvrdi da će pojedinosti novog sistema kontrole zapošljavanja biti konkretizovane do jeseni.

“Da ne bi došlo do nekontrolisanog zapošljavanja u javnim institucijama, posebno u lokalnim samoupravama, koje bi se mogle desiti nakon prestanka važenja zabrane zapošljavanja, Ministarstvo i MMF su razgovarali o novom mehanizmu. On podrazumeva kadrovsku strategiju za svaku javnu instituciju, koja mora godišnje da definiše eventualne potrebe za novim radnicima. Te potrebe se prave na osnovu finansijskih planova resornog ministarstva i mimo njega neće moći da se otvaraju nova radna mesta. Zato će sve javne institucije do jeseni morati da pročešljaju svoje kadrovske potrebe za narednu godinu, a resorno ministarstvo će dati konačnu ocenu da li su one realne”, navodi sagovornik lista.

Dodaje da je MMF procenio da je sistem kontrole zapošljavanja i dalje potreban da se ne bi narušili efekti fiskalne konsolidacije.

“Nema novih radnih mesta ako za njih nisu predviđene pare. Drugim rečima, kadrovski plan svake institucije će se praviti na osnovu finansijskog plana resornog ministarstva, a kriterijumi po kojima će da ih odobrava i prati urediće svojom regulativom. Tako će, primera radi, institucije kulture svoje kadrovske planove i potreban broj radnika za 2020. godinu dostaviti Ministarstvu kulture. Ono će sagledati sve zahteve i utvrditi broj i potreban novac za radna mesta i to će definisati svojim budžetom. Stručni timovi će kontrolisati eventualne zloupotrebe oko mogućeg naduvavanje potreba za novozaposlenim. Sve u svemu, do jeseni će srpska strana konkretizovati nova rešenja, a ako MMF to prihvati na sledećoj sesiji, on bi mogao da zaživi od januara 2020. kada bi trebalo da počne i primena reformisanog sistema plata”, tvrdi izvor Blica.

Podsećamo, zabrana zapošljavanja u Srbiji uvedena je krajem 2013. godine i u dogovoru sa MMF više navrata njen rok važenja se produžavao. Nov kadar mogao se zaposliti u državnim službama samo tamo gde je postojala potreba, a i za takvu odluku bilo je potrebno dobro obrazloženje i odobrenje vladine Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje.

Tags
Back to top button