Kompanija Vansi postala većinski vlasnik londonskog aerodroma Getvik – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Kompanija Vansi postala većinski vlasnik londonskog aerodroma Getvik

Francuska kompanija Vansi juče je formalno zaključila sporazum o preuzimanju većinskog udela u londonskom aerodromu Getvik, prenosi Rojters.

Kako navodi, Vansi je tako formalno finalizovao sporazum vredan 3,8 milijardi dolara o kupovini 50,01% udela u aerodromu, koji je prvi put najavljen u decembru:

Ova akvizicija Vansiju, koji već upravlja sa 45 aerodroma u 12 zemalja, omogućava pristup najvećem svetskom vazduhoplovnom tržištu. Ta kompanija trenutno je drugi najveći operator aerodroma u svetu, posle španske grupacje Aena, ali je prestigla francuskog konkurenta ADP (Aeroports de Paris).

Predsednik Vansija Nikolas Notbart istakao je da bi konkurencija mogla da spreči Vansi da investira u neki drugi londonski aerodrom, ali da kompanija svakako može da investira na drugim mestima u Velikoj Britaniji.

Prema navodima tog medija, Vansi je trenutno i kandidat za privatizaciju francuskog ADP-a, međutim planirana privatizacija biće odložena, s obzirom na to da je Ustavni savet prethodne nedelje odobrio referendum po tom pitanju.

Izvor: Tangosix

 

Tags
Back to top button