Hjundai uložio 80 miliona evra u startup kompaniju iz Hrvatske – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Hjundai uložio 80 miliona evra u startup kompaniju iz Hrvatske

Peti najveći proizvođač automobila na svijetu u Hrvatskoj će razvijati prvi električni automobil marke Hyundai N te i novi hibrid, koji kombinuje pogon na vodonik i struju.

Najpoznatiji hrvatski startup Rimac Automobili ugovorio je u svom sedištu kod Zagreba, najveću investiciju od svog osnivanja i ujedno najveće ulaganje u neki domaći startup.

Hyundai Motor Company, koja je peti najveći proizvođač automobila na svetu, uložio je u hrvatskog konkurenta i proizvođača najbržeg električnog automobila na svetu okruglo 600 miliona kuna ili 80 miliona evra.

Južnokoreanci su u sklopu ovog posla s Rimcem ugovorili tehnološko partnerstvo da bi u idućih šest godina na tržište mogli izbaciti čak 44 vlastita modela električnih automobila. Time su dali potvrdu hrvatskoj kompaniji da se profiliše u najvažniji R&D centar za električna vozila na svetu.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor kompanije Rimac Automobili, koja zapošljava više od 500 radnika i ima godišnji promet od 60 miliona kuna, kaže da je impresioniran Hjundaijevom vizijom kao i brzim i odlučnim inicijativama.

“U Hyundai Motor Grupi vidim snažnog investitora i tehnološkog partnera te vjerujem da će ojačati položaj Rimac Automobila kao dobavljača tehnologije elektropogona za partnere u auto-industriji”, kaže Rimac.

Rimac nije komentarisao koliki udio je Hjundai stekao u hrvatskom startupu. Poznato je tek da je Hjundai Motor  uložio 474 miliona kuna ili 64 miliona evra dok je njegova potkompanija, Kia Motors, investirala 126 miliona kuna ili 16 miliona evra.

Izvor: poslovni.hr

Tags
Back to top button