Kompanija Emirejtes 31. godinu uzastopno ostvaruje prihode i širi poslovanje – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Kompanija Emirejtes 31. godinu uzastopno ostvaruje prihode i širi poslovanje

DUBAI – Grupacija Emirejts objavila je da 31. uzastopnu godinu završava sa dobiti i kontinuiranim širenjem poslovanja.

U svom objavljenom Godišnjem izveštaju za 2018.-2019. godinu Grupacija Emirejts je u finansijskoj godini zaključenoj 31. marta 2019. godine zabilježila dobit od 2,3 milijarde AED (631 milion USD), što predstavlja pad od 44 posto u odnosu na prošlu godinu. Poslovni prihodi Grupacije dosegnuli su 109,3 milijarde AED (29,8 milijarde USD) odnosno 7 posto više nego prošle godine. Saldo gotovine Grupacije iznosi 22,2 milijarde AED (6,0 milijarde USD) što predstavlja pad od 13 posto u odnosu na prošlu godinu, a do čega je uglavnom došlo zbog velikih ulaganja u poslovanje, uključujući značajne akvizicije i isplate prošlogodišnje dividende u iznosu od 2 milijarde AED (545 miliona USD).

S obzirom na ukupnu dobit Grupacija je donijela odluku o isplati dividende u iznosu od 500 miliona AED (136 miliona USD) dioničaru Investment Corporation iz Dubaija za poslovnu godinu 2018.-2019.

Njegovo Veličanstvo, Šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, predsednik i glavni izvršni direktor aviokompanije i Grupacije Emirejts izjavio je da je godina bila zahtevna ali da poslovanje nije bio na željenom nivou.

„Poslovna godina 2018.-19. bila je zahtevna, a naše poslovanje nije bilo na nivou sa kojim smo u potpunosti zadovoljni. Više cene nafte i ojačani američki dolar smanjili su našu zaradu premda je došlo do osnaživanja konkurentnosti na našim ključnim tržištima. Čini se da je porast globalne potražnje vazdušnog saobraćaja iz prethodne godine krenuo u suprotnom smeru, a takođe smo svedočili slabljenju putničke potražnje, posebno u našoj regiji, što je uticalo na rezultate Emiratesa. Svaki poslovni ciklus je drugačiji te nastavljamo pametno i predano raditi kako bismo se nosili s izazovima i iskoristili mogućnosti. Naš cilj je oduvek bio izgraditi profitabilno, održivo i odgovorno poslovanje sa sedištem u Dubaiju, a ti principi i dalje vode naše odluke i ulaganja. U razdoblju 2018.-2019. kompanija Emirates je zaključila 31. uzastopnu godinu koja završava sa dobiti, zabiležili su rast u svim segmentima poslovanja te nastavili ulagati u inicijative i infrastrukturu koja će osigurati uspešnu budućnost.”

U poslovnoj godini 2018.-2019. Grupacija je uložila 14,6 milijardi AED (3,9 milijardi USD) u nove zrakoplove i opremu, sticanje trgovačkih društava, moderne objekte, najnovije tehnologije i inicijative za zaposlene što predstavlja značajan porast u poređenju sa prošlogodišnjim ulaganjem u iznosu od 9 milijardi AED (2,5 milijardi USD). Emirejts je u februaru 2019. godine objavio da je sklopio vrijedan ugovor sa Airbusom o nabavci 40 novih zrakoplova tipa A330-900 i 30 novih zrakoplova tipa A350-900 u vrednosti 21,4 milijarde USD, čija će isporuka trajati od 2021. do 2024. godine. Aviokompaniji će također biti isporučeno 14 zrakoplova tipa A380 u razdoblju od 2019. do kraja 2021. godine, čime će se broj isporučenih zrakoplova tipa A380 popesti na 123.

Ključna ulaganja u prošloj godini uključivala su sticanje firmi Q Catering i Snap Fresh u Australiji te 121 Inflight Catering u SAD-u, otkup deonica u svrhu preuzimanja vlasništva nad Dubai Express Freightworks LLC i većinsko deoničarstvo (51 posto) u firmi Bolloré Logistics LLC, UAE.

Ulaganja su obuhvatila i izgradnju novih objekata za rukovanje teretom i farmaceutskim proizvodima u Belgiji, SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Holandiji, Australiji, Singapuru i Pakistanu, sticanje neemačkog turoperatora Tropo i većinskog udela u BD4travel, tkompaniji koja pruža IT rešenja na području veštačke inteligencije u sektoru putovanja.

U više od 120 ekspozitura ukupna radna snaga Grupacije porasla je za 2 posto na 105.286 zaposlenih koji pripadaju više od 160 različitih nacionalnosti, uglavnom pod uticajem novih akvizijcija i širenja međunarodnog poslovanja.

„U poslovnoj godini 2018.-19. bili smo disciplinovani u svojim troškovima šireći pritom naše poslovanje i povećavajući prihode. Usporavanjem zapošljavanja neoperativnih pozicija te uvođenjem novih tehnoloških sistema i novih radnih struktura poboljšali smo produktivnost i smanjili rast troškova radne snage. Teško je predvideti šta godina koja je pred nama nosi, no Emirejts i dnata dobro su pozicionirani za nošenje sa preprekama kao i za uspešnu kompetitivnost na globalnom tržištu. Moramo nastaviti podizati nivo kvaliteta i upravo zato ulažemo u naše ljude, tehnologiju i infrastrukturu kako bismo održali konkurentsku prednost. Kao odgovorno poduzeće ulažemo sredstva u pružanje podrške zajednicama te inicijativama za očuvanje i zaštitu okoline, kao i u razvijanje talenata i inovacija koje će unaprediti našu industriju u budućnosti”, zaključio je Šeik Ahmed.

Tags
Back to top button