EK – Kazne za grupu banaka zbog manipulacija valutom – Bankar.rs
EVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

EK – Kazne za grupu banaka zbog manipulacija valutom

LONDON – Evropski regulatori za zaštitu tržišne utakmice spremaju se izreći novčane kazne grupii od sedam banaka zbog manipulacija valutnim kursevima na finansijskim tržištima, kazala su dva upućena izvora.

Grupa banaka uključuje Barclays, Citigroup, HSBC, JPMorgan, Royal Bank od Scotland (RBS), UBS i jednu malu japansku banku.

Regulatori će im umanjiti kazne za 10 odsto budući da su banke priznale malverzacije.U Credit Suisseu ipak tvrde da nisu našli dokaze manipulacija deviznim kursevima i osporavaju optužbu evropskih regulatora.

Nije jasno hoće li Evropska komisija uspjeti da na vrijeme zaključi istragu kako bi u sledećim nedeljama mogla izreći kaznu toj švajcarskoj banci.

Brisel istražuje slučaj navodnih manipulacija deviznim kursevima već šest godina i može izreći kazne u visini do 10 odsto globalnog prihoda kompanije ako se dokaže da je prekršila evropske zakone o tržišnom takmičenju.

U Evropskoj komisiji nisu želeli da komentarišu informaciju o kaznama.

Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JPMorgan, Royal Bank of Scotland i UBS postigli su dogovor sa američkim vlastima u slučaju nameštanja valutnih kurseva u neformalnim razgovorima bankara na Internetu.

Izvor: seebiz.eu

Tags
Back to top button