Erste Grupa – Očekivani rast BDP u 2019. godini tri odsto – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Erste Grupa – Očekivani rast BDP u 2019. godini tri odsto

Nakon što je preliminarna objava BDP-a za prvi kvartal ove godine pokazala rast od 2,3%, u predstojećem periodu Erste Grupa prognozira blago ubrzanje stope rasta, podržano postojećim investicionim ciklusom i rastom lične potrošnje, uz postepeno ubrzanje rasta prema kraju godine. Očekivanja su da će BDP u 2019. godini porasti za tri odsto međugodišnje, uz ravnomerno balansirane rizike.
“Naša predviđanja su da će u 2019. godini domaća potražnja zabeležiti prosečan rast od oko četiri odsto na osnovu povećanja zarada i penzija, uz solidan priliv doznaka, kao i dalji rast kreditiranja sektora stanovništva. Očekujemo i dalji nastavak investicionog ciklusa, koji je podstaknut dobrim fiskalnim rezultatima, kao i očekivanjima da bi moglo doći do povećanja kreditnog rejtinga u narednih 12 meseci”, navode iz Erste Grupe.
Očekivanja su i da će doprinos neto izvoza biti negativniji zbog fokusa na uvoz u većini sektora usled faze aktuelnog investicionog i potrošačkog ciklusa, dok bi na izvoz mogao da u određenoj meri negativno utiče očekivani sporiji rast ključnih trgovinskih partnera i nerešeno pitanje kosovskih taksi.
“Dobri rezultati u prometu u maloprodaji nastavljeni su porastom od 9,5% međugodišnje u martu, neznatno ispod naših očekivanja da će doći do rasta od 10,4% međugodišnje. Rezultat za mart podržava naša očekivanja da će podaci koji će biti objavljeni kasnije tokom maja pokazati da je privatna potrošnja glavni pokretač rasta BDP-a u prvom kvartalu 2019. od 2,3% međugodišnje. Veliki porast potrošnje objašnjava se rastom realnih zarada (od oko pet odsto) i pozitivnim kretanjima na tržištu rada”, navode iz Erste Grupe.
Jeftiniji krediti podstiču potrošnju, kao što se može videti u rastu ukupnih kredita stanovništvu (1,9% u martu u odnosu na decembar). Za naredni period očekuje se nastavak pozitivnih trendova u maloprodaji tokom cele godine na bazi porasta zaposlenosti, priliva doznaka i očekivane konvergencije bruto zarada.
“Sve u svemu, za 2019. predviđamo realan rast prometa u maloprodaji od oko sedam odsto u proseku”, zaključuju iz Erste Grupe.
Izvor: ekapija.com
Tags
Back to top button