Prihodi Huaweija u prvom kvartalu skočili 39% – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Prihodi Huaweija u prvom kvartalu skočili 39%

Huawei Technologies saopštio je da su prihodi u prvom tromesečju porasli 39 posto, na 179,7 milijardi juana (26,81 milijardi dolara).

Kompanija sa sedištem u Shenzhenu, najveći proizvođač telekomunikacione opreme na svetu, takođe je kazala da je njena neto profitna marža u tom tromesečju iznosila oko 8 posto, što je nešto više od istog razdoblja prošle godine. Huawei nije objavio podatak o neto dobiti.

Kineska kompanija, koja je ujedno i treći proizvođač pametnih telefona na svetu, izjavila je prošle nedelje da je broj ugovora koje je osvojio kako bi osigurao opremu za 5G telekomunikacije još veći, uprkos američkoj kampanji.

Do kraja marta Huawei je potpisao 40 komercijalnih 5G ugovora sa pružateljima usluga, isporučio više od 70.000 baznih stanica 5G tržištima širom sveta i očekuje da će do maja isporučiti 100.000.

Huawei je vodeći svetski proizvođač opreme za novu 5G generaciju mobilnih mreža koja će pametnim telefonima osigurati gotovo trenutnu vezu, ali je na zapadnim tržištima naišla na otpor zbog straha od mogućeg pristupa Pekinga važnoj infrastrukturi.

Problem za kompaniju predstavlja i hapšenje finansijske direktorke Meng Wanzhou u decembru 2018. u Kanadi. Meng je uhapšena po nalogu SAD zbog optužbi da je kompanija zanemarila američke sankcije Iranu.

U odvojenom su slučaju dve Huaweijeve ispostave ove godine optužene i za krađu poslovnih tajni američkog T-Mobilea.

Tags
Back to top button