Definitivni kraj novčanice od 500 evra – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Definitivni kraj novčanice od 500 evra

Nemačke i austrijske centralne banke novčanicu od 500 evra izdaju u opticaj još samo do ovog petka (26. april). No, to nije povećalo potražnju banaka za novčanicama ovog iznosa. Ostalih 17 centralnih banaka zemalja unutar euro zone je retko viđene ružičaste novčanice prestalo da izdaje još krajem januara.

„Centralne banke u Nemačkoj i Austriji su dosad izdavale najviše novčanica od 500 evra u opticaj. Zato se i odlučilo da one zadnje prestanu sa izdavanjem jer je veliki logistički poduhvat sve novčanice od 500 evra zameniti sa banknotama od 100 evra”, rekao je predsednik Nemačke centralne banke Johannes Beerman za dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

U praksi se obični građani zemalja zone evra gotovo nikada ne susreću sa ovom egzotičnom novčanicom. Na bankomatima ju je nemoguće dobiti, a onaj ko je poseduje u novčaniku često ima probleme kako da je unovči jer mnoge prodavnice , kao i najveća većina benzinskih pumpi, odbijaju primiti ovu novčanicu.

Veće Centralne evropske banke je još 2016. odučilo da u novoj seriji novčanica sa pojačanim sigurnosnim obeležjima neće više biti najveće, one od 500 evra. Ukidanjem ove novčanice odgovorni se nadaju suzbijanju terorizma i rada na crno. No, postoje određena dvoumljenja.

„Nedostaju empirijski dokazi da se kroz mere poput ukidanja novčanica visokih iznosa zaista smanjuje broj kaznenih dela povezan sa utajom poreza ili sličnim deliktima”, saopštila je Nemačka centralna banka.

Prema saznanjima ovog monetarnog instituta, u crnoj ekonomiji se gotovina koristi u manjem obimu.

Osim toga procene o tome koliki udeo nelegalnih poslova, poput krijumčarenja droge ili rada na crno ulazi u nemački BDP se kreću u rasponu od 2 do 17 posto, što ukazuje ne nemogućnost preciznije ocene stanja.

Trenutno je još uvek u prometu 509 miliona novčanica od 500 evra nominalne vrednosti od 256 milijardi evra.

Tags
Back to top button