Američki portal: SAD najmoćnije u svetu, Srbija u regionu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Američki portal: SAD najmoćnije u svetu, Srbija u regionu

Srbija se našla na 52. mestu najmoćnijih država, 23 mesta ispred Hrvatske, na listi koju predvode Sjedinjene Države, objavio je američki portal „U.S. News & World Report“.

Portal, poznat po kontroverznim popisima najboljih koledža i bolnica, u okviru rang-liste najboljih zemalja, objavio je i spisak najmoćnijih država na osnovu pet odrednica – vođa, ekonomski uticaj, politički uticaj, međunarodni savezi i snaga vojske, preneo je Tanjug.

Redosled prvih devet najsnažnijih zemalja isti je kao i prošle godine. Na prvom mestu su SAD, opisane kao najveća ekonomija na svetu i zemlja s najvećom vojnom silom.

Slede Rusija i Kina, koje su takođe u vrhu po potrošnji na vojsku. Zatim su tu evropske sile – Nemačka, Velika Britanija, Francuska.

Na sedmom mestu je Japan, a slede ga Izrael, Saudijska Arabija i Južna Koreja, koja je skočila s prošlogodišnjeg 11. mesta.

„Srbija je mala zemlja u centralno-jugoistočnoj Evropi, čija je istorija pregled evropskih ratova još od srednjeg veka. Savremena Srbija odražava nejasnoće i kontradikcije moderne Evrope – kulturno bogata, ekonomski relativno razvijena, ali i opterećena regionalnim rivalitetima i etničkim tenzijama“, piše ovaj portal o Srbiji.

Od naših suseda Rumunija je na 70. mestu, Mađarska na 71, Bugarska na 73. i Hrvatska na 75. mestu.

Ovu vest preneli su i portali u regionu, u kome ističu da je Srbija daleko ispred Hrvatske.

Tags
Back to top button