Oprez – Otkriven veliki broj lažnih novčanica od 10 i 20 evra – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Oprez – Otkriven veliki broj lažnih novčanica od 10 i 20 evra

Španska nacionalna policija (Policia Nacional) otkrila je najaktivniju štampariju lažnih novčanica u Španiji uz pomoć Evropola, saopšteno je iz evropske policijske službe.

Specijalizovani kriminalni lanac, sa sedištem na Tenerifima, proizvodio je lažne novčanice u apoenima od 10 i 20 evra, donoseći bandi prihod od oko 7.500 evra mesečno.

Operacija “Maja” počela je u julu 2018. godine, kada su istražitelji iz Istražne brigade Banke Španije primetili značajan porast lažnih novčanica od 10 evra na Tenerifama u Španiji.

Kriminalci su novčanice koristili kao legalnu valutu u raznim preduzećima na Kanarskim ostrvima jer vlasnici nisu primetili da su lažne. Istražitelji su primetili da falsifikovane novčanice nisu cirkulisale samo u Španiji, već i širom Evrope.

Na dan operacije policija je uhapsila četiri osobe odgovorne za proizvodnju lažnih novčanica i izvršila pretragu jedne kuće na Tenerifima, i zaplenila štampariju za falsifikovanje novčanica od 10 i 20 evra i lične karte, prenosi Srbija danas.

Zaplenjena je raznovrsna oprema za štampanje, kao što su inkdžet štampači, kompjuteri i toner i papir potrebni za štampanje novčanica. Konfiskovano je 15.500 evra u falsifikovanim novčanicama (u 10 i 20 apoena): 9.000 evra tokom pretraga na Tenerifima i 6.500 evra u slobodnom opticaju, navodi se u saopštenju.

Ovo je izuzetno opasno, čak iako niste putovali u Španiju, niti na Tenerife, jer neko ko je bio tamo i ne znajući dobio kusur u vidu lažnih novčanica koje je nemoguće primetiti golim okom, mogao je da ih donese u bilo koju zemlju Evrope i “raznese”, ne znajući šta čini.

Tags
Back to top button