Deutsche Bank i Commerzbank u formalnim pregovorima o spajanju – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Deutsche Bank i Commerzbank u formalnim pregovorima o spajanju

Dva nemačka giganta, Deutsche Bank i Commerzbank, počeće formalne pregovore o spajanju.

Najava stavlja tačku na mesece spekulacija da će dve banke pokušati da se spoje.

Spajanje bi moglo da rezultuje masivnim smanjenjem troškova, naročito zatvaranjem ogranaka. Ali stručnjaci kažu da bi integrisanje firmi bilo komplikovano i riskantno.

Nemačka vlada naizgled favorizuje dogovor, piše BBC. I dalje je vlasnik 15.5% udela u Commerzbank, stečenih pošto je banka izbavljena nakon finansijske krize.

Izveštaji kažu da je Nemački ministar finansija Olaf Scholz podstakao banke da razmotre spajanje, jer veruje da Nemačkoj treba nacionalni šampion u bankarskom sektoru.

Kombinovano banke bi imale petinu Nemačkog bankarskog poslovanja i kontrolisale 1,8 triliona evra sredstava, kao što su pozajmice i investicije.

“Ono što je meni važno je da ćemo ići samo za opcijama koje imaju ekonomskog smisla, radeći na napretku koji smo napravili 2018.”, rekao je izvršni direktor Christian Sewing u pismu zaposlenima.

Deutsche Bank se mučila da generiše rast i bila je ometena gubicima u svojim operacijama investicionog bankarstva u SAD. Commerzbank je takođe bilo teško da raste.

Obe banke su suočene sa ekonomskim usporavanjem u Evrozoni i Nemačkoj gde je, krajem prošle godine, ekonomija jedva izbegla pad u recesiju.

Kritičari spajanja kažu da bi kombinovanje dve banke u problemima samo stvorilo jednu veliku banku sa problemima.

Takođe, dogovor je suočen sa otporom sindikata koji se plaše da bi više od 10.000 poslova moglo biti ukinuto ukoliko se spajanje dogovori.

Tags
Back to top button