Vlasnik Zare ljut zbog jakog evra – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Vlasnik Zare ljut zbog jakog evra

Španski gigant Inditeks, vlasnik Zare, saopštio je da je imao mali rast godišnje dobiti i prihoda, te istakao da je među nepovoljnim uticajima bio i jak evro.

U finansijskoj godini neto dobit španske kompanije porasla je dva odsto, na 3,44 milijarde evra. Neto prihodi uvećani su tri odsto, na 26,15 milijardi evra, najviši nivo od osnivanja kompanije. Iskazani u lokalnoj valuti, porasli su sedam odsto.

Prihodi od prodaje putem Interneta poskočili su 27 odsto, na 3,2 milijarde evra. Njihov udeo u ukupnim prihodima dostigao je 12odsto. Napominju da su uspeli da povećaju prihode zahvaljujući dobrim rezultatima na svim tržištima na kojima posluju. Međutim, sputavao ihje jači evro, zbog čega su u protekloj finansijskoj godini odustali od promotivnih aktivnosti.

Najavljuju i podelu dobiti sa zaposlenicima na osnovu plana podele vanredne dobiti iz 2017/2018, prema kojem radnici s najmanje dve godine radnog staža imaju pravo na 10 odsto iznosa uvećane dobiti.

Radnicima će tako isplatiti 32 miliona evra. Kada se tome dodaju i varijabilne naknade, iznos će porasti na 619 miliona evra.

Tags
Back to top button