Raiffeisen želi Komercijalnu banku – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Raiffeisen želi Komercijalnu banku

Na „radaru“ mogućih akvizicija Raiffeisen banke International (RBI) nalazi se i Komercijalna banka u Srbiji, otkriveno je danas na konferenciji za novinare RBI u Beču.

„Trenutno se u više zemalja centralne i istočne Evrope sprovodi konsolidacija bankarskog sektora u kojem želi da učestvuje RBI“, rekao je direktor RBI Johan Štrobel, dodajući da su, s tim u vezi, posebno interesantni Češka, Slovačka, Bugarska i Srbija.

Štrobel je naveo da na relevantnim tržištima RBI želi, nakon dugo vremena, da raste putem akvizicija portfolija ili kupovinom manjih banaka ako cena i okruženje budu odgovarali.

Na konferenciji za štampu, na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja ostvareni u 2018. godini, uprava RBI je objasnila da prati javne i polujavne diskusije o privatizaciji Komercijalne banke, napominjući da proces prodaje još nije pokrenut, prenela je austrijska agencija APA.
Ministar finansija Siniša Mali je prošle nedelje najavio da će u maju biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera i da bi ceo postupak trebalo da bude završen do kraja godine.

„Očekujem najmanje dve referentne ponude i najbitnije je da proces bude transparentan. U međuvremenu kompanija Lazard, koju smo nedavno odabrali za savetnika, pripremiće dokumentaciju i ukazati državi na najbolje opcije. Ko su potencijalni partneri ja sada zaista ne znam. Važno je samo da oni ispunjavaju uslove koje je propisala Narodna banka Srbije“, rekao je Mali.

Beogradski mediji su ovih dana spekulisali da je interesovanje za kupovinu Komercijalne banke pokazalo pet domaćih i stranih investitora – tri strateške kompanije koje već imaju iskustvo u bankarskom sektoru i dva investiciona fonda kojima bankarstvo nije primarna delatnost.

Republika Srbija u Komercijalnoj banci ima 42 odsto vlasništva, Evropska banka za obnovu i razvoj 24,4 posto, a Međunarodna finansijska korporacija IFC, koja je deo Svetske banke, ima 10 procenata.

Tags
Back to top button